Rakétatámadás érte Odesszát

2022. május 21. 11:14
Minimális mennyiségű vegyi anyag is a levegőbe került.

Helyi híradások szerint orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Odesszát. Natalja Humenyuk, a dél-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának vezetője megerősítette, hogy a lövedék egy infrastrukturális létesítményt talált el. A helyszínen tűz ütött ki, de Humenyuk szerint a támadás következményei nem jelentenek veszélyt a közeli település lakóinak épségére.

Vitalij Kim, a szomszédos Mikolajiv megye katonai-polgári adminisztrációjának vezetője korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a rakétacsapás után ammóniaszag terjedt a levegőben, de a mentési szakemberek szerint minimális mennyiségű vegyi anyag került ki, ami nem veszélyezteti az emberek egészségét. 

Az USA soha nem szállított felszereléseket ilyen gyorsan és ilyen mértékben egyetlen másik országba sem

Daniel Langenkamp, a kijevi amerikai nagykövetség szóvivője egy ukrán tévéműsorban kijelentette, hogy az Egyesült Államok által biztosított összes fegyvert nagyon rövid időn belül, néha kevesebb mint egy nap alatt szállítják Ukrajnába. „Minden fegyver amerikai raktárakból származik, amelyek már készen állnak a szállításra. Vagyis gyorsan megtaláljuk a szállítási módokat” – fogalmazott.

Szavai szerint Az Egyesült Államok

soha a történelemben nem szállított felszereléseket ilyen gyorsan és ilyen mértékben egyetlen másik országba sem.”

Hozzáfűzte, hogy szükség esetén az ukrán katonákat ki is képzik a rendelkezésükre bocsátott fegyverek használatára.

Budanov: Vlagyimir Putyin orosz elnök zsákutcába került

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a The Wall Street Journal című amerikai lapnak adott interjújában – amelyet a védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága is közzétett a hivatalos honlapján – kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök zsákutcába került, mert az Ukrajna elleni háborút sem megállítani, sem megnyerni nem tudja. Kiemelte: ahhoz hogy véget vessen a háborúnak, el kellene ismernie, hogy „Oroszország egyáltalán nem olyan erős és nagyszerű állam, mint amilyennek lefestette”.

„A háború kezdete előtt meglévő lehetőségei közül Putyin a legkegyetlenebbet és legrosszabbat választotta. (...) Orosz szakértők többször is figyelmeztették, hogy ez a háború a legvégső lehetőség, és alaposan meg kell vizsgálni. Sokkal jobb választások is mutatkoztak számára. Most látjuk az eredményt” – fejtette ki Budanov.

„Addig fog harcolni, amíg az összes orosz csapatot ki nem kergeti a területéről”

A hírszerzési főnök aláhúzta, hogy Ukrajna addig fog harcolni, amíg az összes orosz csapatot „ki nem kergeti” a területéről. Értésre adta, hogy ebbe beleérti a Donyec-medence egészének és a Krím-félsziget visszafoglalását is. Hangsúlyozta, hogy „az ellentámadás felgyorsítása érdekében

Ukrajnának sürgősen szüksége van közepes és nagy hatótávolságú rakétarendszerekre, nagy kaliberű tüzérségre és támadó repülőgépekre”.

„Mi a saját területünkön vívunk háborút. Ha valaki úgy gondolja, hogy bizonyos típusú fegyverek használatát korlátozni kellene, akkor szeretném emlékeztetni, hogy Oroszország itt abszolút minden fegyvertípust használ, beleértve a robotrepülőgépeket, amelyeket tengeralattjárókról indítanak, és a stratégiai bombázókat is. Az orosz fegyverek teljes skáláját használják itt, kivéve a nukleáris fegyvereket” – fejtette ki Budanov.

(MTI)

Nyitókép: GENYA SAVILOV / AFP

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés