Még az Átlátszó is elismeri: nem azért nyert a Fidesz, mert csak az ő médiája jut el az emberekhez

2022. május 21. 18:46
„Buta sztereotípia, hogy a Fideszre azok szavaznak, akikhez vidéken csak a propagandamédia jut el” – mondta az Átlátszónak Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója.

Hosszas cikkben foglalkozik az Átlátszó az ellenzéknek azzal az állításával, amely a választás óta különösen előtérbe került, és amelynek lényege az, hogy a Fidesz-KDNP április 3-i, kétharmados győzelme a konzervatív sajtó „túlsúlyával” magyarázható.

Az Átlátszó ezzel kapcsolatban azt írja: viszonylag kevesen vannak, akikhez valóban csak egyféle hírforrás jut el, ez még a kistelepülésekre sem ez a jellemző.

Buta sztereotípia, hogy a Fideszre azok szavaznak, akikhez vidéken csak a propagandamédia jut el, és nem tudnak internetezni, ezért ki kell nekik nyomtatni az internetet”

– mondta az Átlátszónak Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója. Szerinte „valójában kis réteg az, akik csak egyféle médiához férnek hozzá. Sokkal többen vannak, akikhez eljut a független média is, ennek ellenére mégis a kormánypártok üzeneteit fogadják el.”

Vidék-város ellentét? Szó sincs róla!

Lakóhely szerint sem akkora az eltérés a médiafogyasztási szokások között, mint azt sokan gondolják: a Mérték Médiaelemző 2020-as kutatásában azt mérte, hogy az egyes médiumok látogatottsága hogyan oszlik meg a településtípusok szerint. A kutatás szerint viszonylag csekély a különbség: az MTVA nézettsége például városokban a legmagasabb, a 24.hu látogatottságának nagy része vidéki városokból és kistelepülésekről jön. Ugyanez elmondható a TV2 és a hvg.hu nézettségéről is.

Kapcsolódó

Érdemes megemlékezni arról – már csak azért is, mert ez is árnyalja az ellenzék konzervatív „médiatúlsúlyról” szóló állításait –, hogy mind az Átlátszó, mind a Mérték Médiaelemző Műhely fő támogatója a Soros György nevével fémjelzett Nyílt Társadalomért Alapítvány. Lásd lentebb:Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„Ha a választók az állami híradások alapján döntenének, nem lett volna rendszerváltás, hisz 1989 őszén az állampárt és a kormány kezében volt a média, de ez nem érdekelte az embereket.” (Kéri László, Népszava, 2018. április 7.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés