Bush: Egyetlen ember döntése volt a brutális invázió elindítása Irak ellen. Mármint Ukrajna ellen

2022. május 19. 8:48
Itt az évezred elszólása!

Nemrég került fel a Twitterre egy videó, melyben George W. Bush, a korábbi amerikai elnök beszél Oroszországól, az elnyomó orosz hatalomról és a jelenlegi háborús helyzetről.

Bush szerint a fékek és egyensúlyok kiiktatásának egyik eredménye, hogy egy ember dönthetett egy „brutális és indokolatlan  invázió elindításáról Irak ellen”. „Mármint Ukrajna ellen” – tette hozzá gyorsan Bush, aki ezzel valószínűleg az évezred egyik legnagyobb elszólását produkálta.

Ismert: 2003-ban Amerika támadást indított Irak ellen, megdöntve Szaddam Huszein rezsimjét. A támadó háborút preemptív csapásként magyarázták, amit a nemzetközi jogtudomány nem tart egyébként jogos önvédelemnek. Hivatkoztak még Szaddám állítólagos vegyi fegyvereire is, ilyeneket azonban az ország lerohanása után nem találtak.

A nyolc évig tartó konfliktus halálos áldozatainak pontos száma nem ismert. 

A civil áldozatok az IBC szerint 73390-79999-en lehettek, a WHO 2008. január 9-i jelentése szerint azonban 104 000 és 223 000 között van, a legvalószínűbb becslés 151 000. Az iraki hadsereg áldozatainak pontos száma sem ismert, közelítő értéke a Pentagon szerint 30 000 fő.

Nyitókép: Twitter

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most gondoljunk bele, egy fogadáson, pár pohár bor után Biden és Bush fesztelenül beszélgetnek...

Látva a másik mandis cikket Biden legutóbbi megnyilvánulásáról, arra gondoltam, mit veszítünk hogy nem hallhatjuk, mikor ez a két géniusz egy fogadáson, pár pohár bor után fesztelenül beszélget...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés