Bűnösnek vallotta magát az első, háborús bűnök miatt perbe fogott orosz katona Ukrajnában

2022. május 18. 15:20
Várhatóan élete végéig börtönben marad majd.

Bűnösnek vallotta magát szerdán Kijevben az az orosz katona, aki a vád szerint megölt egy 62 éves, fegyvertelen civilt – írja a Spiegel.

A huszonegy éves férfit azzal vádolják, hogy február 28-án fejbelőtt egy civilt egy Szumi környéki faluban. Ez háborús bűncselekménynek számít. A férfi várhatóan élete végéig börtönben marad majd.

Az ukránok további több mint negyven orosz katona ellen terveznek pert indítani háborús bűncselekményekért. Többeket polgári épületek bombázásával, civilek meggyilkolásával és nemi erőszakkal gyanúsítanak.

Fotó: EPA/OLEG PETRASYUK

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A második világháborúban katyn környékén több tízezer lengyel katonatisztet és értelmiségit mészároltak le. A Szovjetunió 1941-es német megtámadása után a szovjetek a történteket a nácik által elkövetett bűncselekményként igyekeztek beállítani. A második világháborúban győztes szövetséges nyugati hatalmak is politikai érdekből kérték a lengyeleket a hallgatásra.
A háborúban győztesek közvéleménye sok-sok évig elfogadta tényként, hogy a gaztettet a németek követték el.
A felelősség áthárítása érdekében Sztálin utasítására több koncepciós pert is tartottak német katonák ellen, az elsőt 1943 szeptemberében a Mariupolban, az Azovi tengernél (négy halálos ítélet), majd következett 1943-ban a Krakkói per, 1945 után pedig perek sorozata Minszkben, Leningrádban, Rigában, Brjanszkban , Nyikolajevban, és Velikije Lukiban. 85 német katonát, köztük 18 tábornokot ítéltek halálra katyni mészárlásban való részvételért. Ezt követte a leningrádi (hét halálos ítélet) , és a szmolenszki per (nyolc halálos ítélet).
A leningrádi perben egy bizonyos Arno Dührer, nyilvánosan elismerte bűnösségét. Elmondta, hogy a többi német tiszttel együtt részt vett katyni erdőben lefolytatott kivégzésben, ahol több ezer lengyelt és zsidót öltek meg. Dührer jutalomként elkerülte a halálbüntetést és a büntetőtábor letöltése után visszatérhetett Németországba.

Elmebetegek vagytok.

Haltak ott mindkét oldalon, ahogy az sajnos a háborúkban lenni szokott.

"A donbászi konfliktus kirobbanása (2014 április) óta, az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága adatai szerint, a térségben több mint 13 000 ember vesztette életét – áll a Korrespondent.net hírében.
A halottak és a sebesültek száma 42 000-44 000-re tehető. 2014. április 14-e és 2021. január 31-e között nem kevesebb, mint 3375 polgári személy, mintegy 4150 ukrán katona halt meg. A szakadárok veszteségét az ENSZ bizottsága 5700- ra becsüli..."

Szóval csak óvatosan a nagy szavak dobálásával.

Amúgy egy ki tudja ki által kinyírt donyecki "hős" (Motorola) egyszer így nyilatkozott:
"Akár hiszed, akár nem, kurvára nem érdekel, mivel vádolnak. Tizenöt foglyot lőttem le. Leszarom. No komment. Ha gyilkolni akarok, akkor gyilkolok. Ha nem, akkor nem."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés