Szánthó Miklós: A közös fenyegetettség hozta össze az amerikai és magyar konzervatívokat

2022. május 19. 7:01
„A posztmodern baloldal a konzervativizmus magját készül megtámadni.”

Szántó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója véleménycikket írt a Newsweek amerikai hírmagazin weboldalára, az amerikai és a magyar jobboldal egymásra találásáról. „Mi is változott igazán? Mi hozta oly közel az amerikai és az európai konzervatívokat, hogy Tucker Carlson, Rod Dreher és még sokan mások is Budapestre érkeznek válaszokat keresni azokra a problémákra, amelyek Amerika gyengeségét okozzák?” – tette fel a kérdést az írásában.

A válasz, mint az oly sokszor lenni szokott, a közös fenyegetettség.

Így a modern identitáspolitika – beleértve az egyház gyengeségét, a kritikus fajelméletet és még sorolhatnám –, amely a nyugati civilizáció alapvető pilléreinek darabokra szedésével, lebontásával fenyegeti a hagyományos vallást, különösképp a kereszténységet; a nemzeti emlékezetet – a történelmet; és a család intézményét a hagyományos nemi szerepek aláásásán keresztül” – folytatta gondolatait a szerző.

„Ezen pilléreken nyugszik a társadalom nyugalma, következésképp

a posztmodern baloldal a konzervativizmus magját készül megtámadni.

Ez az új fenyegetettség magyarázza, miért épül intellektuális híd az Atlanti-óceán felett” – fogalmazott Szánthó. Cikkében  rámutatott, a hidegháború alatt, a szovjet fenyegetéssel szemben szoros szövetségesekként tekintettek egymásra az Egyesült Államok és Európa konzervatívjai. A korszak lezárultával azonban a filozófiai különbségek továbbra is fennmaradtak, az amerikai jobboldal némileg elmaradottnak, esetenként reakciósnak tartotta az európaiakat. Gyakran úgy tűnt, a republikánusok jobban együtt tudnak működni a baloldal liberális kormányaival, mint a konzervatívokkal.

„Az elmúlt években azonban ez a dinamika megváltozott. Az amerikai jobboldal újból vetett egy pillantást az európai keresztény konzervativizmusra – különösen Magyarország és Lengyelország esetében –, és úgy tűnik, tetszik nekik, amit látnak – a baloldal és a mérsékeltek legnagyobb bánatára” – tette hozzá. „Nem meglepő tehát, hogy a legnagyobb amerikai politikai összejövetel, a Conservative Political Action Conference, vagyis

a CPAC első európai iterációját Budapesten rendezik meg”

– vélekedett az igazgató. Elmondta: a magyar konzervatívok örömmel fogadták a hírt a választások után, amelyeken a jobboldal elsöprő győzelmet aratott.

„A magyarok felismerték, hogy a demokráciának nem kell kizárólag liberálisnak lennie, és sokak számára izgalmas példaként szolgál” – zárta írását Szánthó Miklós.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés