Washington Times: Orbán energiapolitikája okozza Magyarország orosz energiafüggését

2022. május 17. 08:31

Az amerikai lap a litván külügyminiszter véleményét is visszhangozza, aki szerint Orbán túszul ejtette az uniót.

2022. május 17. 08:31
null

Az EU orosz szankciói lelassulnak az olajfüggőség miatt, írja az amerikai lap. A Washington Post arról számol be, hogy az Európai Unió újabb szankciók bevezetésére irányuló erőfeszítései Oroszország ellen megakadtak, mivel országok egy kis csoportja ellenezte az orosz olajimport betiltását. Hangsúlyozták: Magyarország, Csehország és Szlovákia mellett egyike azon kevés, tengerparttal nem rendelkező országnak, amelyek nagymértékben függenek az orosz behozataltól: Magyarország az olaj több mint 60 százalékát, a földgáz 85 százalékát szerzi be Oroszországból.

A helyzetet bonyolítja, írják, hogy szerintük Orbán Viktort széles körben Putyin egyik legközelebbi európai szövetségesének tartják, aki csak „vonakodva támogatta” a korábbi uniós szankciókat, köztük az orosz szénre vonatkozó embargót.

Szerintük Orbán 2010-es hivatalba lépése óta elmélyítette Magyarország függőségét az orosz energiától.

A lap emlékeztetett: Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint Orbán miatt az egész unió egy tagállam túsza. Orbán a jelek szerint uniós pénzeket keres energetikai infrastrukturális beruházásokhoz, írják.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Innogreen23
2022. május 18. 19:31
A független Washington Times-ban fogok feladni egy apróhirdetést haladó úniós tagállamok részére, akciós embargó ötletek eladók, tuti fejlövés bármelyik. Kettesével olcsóbb. Cserébe minket békén hagytok köcsögök.
brekker
2022. május 18. 15:38
Nem kéne ennyire ellenkezni, csak a bajt hozzuk a fejünkre, meg a pénz is jól jönne azért.
machet
2022. május 17. 21:06
Amerika politikája pedig a háborút.
Korrupt Kornél
2022. május 17. 18:19
Az eu zsarolhat, viszontzsarolás nem lehet? Azonnal abbahagyni, beszüntetni minden Magyarország elleni baromságot, azonnal átutalni a visszatartott járandóságainkat, stb. Aztán szavazza meg az embergót a többi 26, mi ezt támogatjuk. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik