Mintha a háború mérlegének a nyelve Kijev javára billenne

2022. május 17. 18:42

Tarjányi Péter
Facebook
Független szakértők szerint a 150-160 ezer orosz katona harmada meghalt vagy megsebesült.

„Az elmúlt 24 órában komoly változások történtek az Ukrajnában zajló háború kapcsán.

1. Kijelenthető, hogy Moszkva offenzívája Harkiv térségében kifulladt és az ukrán hadsereg egyes területeken elérte Oroszország határát. Ez ugyan nem sorsdöntő fordulat, de újabb mérhető, jól kommunikálható kudarca az orosz hadseregnek.

2. Tény, hogy Izjum térségéből Dombaszba csoportosítja át erőit Moszkva ami azt jelenti, hogy a háború második ütemének tartott nagy bekerítő hadműveletek megszakadtak és ismét kénytelen változtatni a Kreml az inváziós stratégiáján.

3. Az orosz veszteségek óriásiak, független szakértők szerint az invázióban résztvevő 150-160 ezer katona harmada meghalt vagy megsebesült a háború 2.5 hónapja alatt.

4. Ukrajna feladta Mariupolban az utolsó állásait, ezzel a rommá lőtt város egésze orosz ellenőrzés alá kerülhet…

5. Belorusszia az ukrán határhoz telepített több katonai egységet ami ugyan nem jelent támadást, de áttételesen segíti Oroszországot Kelet-Ukrajnában mivel Kijev kénytelen biztonsági szempontból erőket átcsoportosítani egy esetleges fehérorosz támadás megakadályozása érdekében…

6. Komoly gondolatváltozás a Kremlben, hogy Putyin belenyugodni látszik a svéd és a finn NATO-tagságba. Moszkva álláspontja szerint ha a NATO nem telepít bázisokat és atomfegyvereket Svédországba és Finnországba, akkor Putyin szerint az nem is jelent fenyegetést Oroszországra. Számomra ez a nap híre, bár a helyzetet árnyalja, hogy Törökország blokkolni kívánja a két északi állam csatlakozását mivel Erdogan szerint Svédország és Finnország kurd terroristáknak nyújt menedéket. Nos, ebben a formában ez nem igaz, de Törökország érzi ismét kérhet valamit Európától amitől Erdogan hatalma stabilabb lehet…

7. Az EU-ban megy a küzdelem az olajszankció Moszkva elleni bevezetése kapcsán. Álláspontom szerint a magyar kormány hasonlóan mint Törökország meg fogja kérni az árát annak, hogy Oroszországot gazdaságilag gyengíteni tudja Brüsszel. Hogy ez jó stratégia vagy sem a jövő zenéje, de barátokat és jó pontokat nem szerzünk most az biztos sem Európában, sem Ukrajnában…

Összefoglalva: a harcok folytatódnak, a tüzérségi és légitámadások folyamatosak egész Ukrajnában, de most először mondom, olyan mintha a háború mérlegének a nyelve hajszálnyira ugyan, de Kijev javára billenne. Természetesen várható újabb orosz stratégiaváltás, de Moszkva esélyei a győzelemre csak akkor nőnek ha történik pl. egy erős mozgósítás az orosz hátországban vagy valamilyen front áttörés következne be Kelet-Ukrajnában. Meglátjuk, az biztos Putyin egyelőre nem adja fel…”

Borítókép: MTI/Andrew Marienko

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Független szakértők szerint..."
Olyan függetlenek azok is, mint te vagy. Ha úgy lenne ahogy írnád, már Moszkva alatt lennének az ukránok.

Jobbat is tudtok, oroszok:

John Mosier: Deathride, Hitler vs. Stalin: the Eastern Front, 1941-1945 című könyve Következtetések című fejezetében azt írja:

A szovjetek katonai veszteségeit jelző 27 milliós számot, mint minimumot kell kezelni, ellentétben a németekre vonatkozó 2,416,784 –es számmal, amely tartalmazza az elesetteket és az eltűnteket is, valamint a hadifoglyok számát. Akik közülük végül visszatértek a Gulagból, azokkal ez a szám csökken, viszont a mérleg elkészítése érdekében növekszik a román, magyar, olasz, szlovák és finn katonahalottak számaival. (338. old)

Ha most a tengelyhatalmak összes katonai veszteségét a keleti fronton 3 millióra kerekítjük föl, akkor kereken 9:1 az az arány, amivel nagyobb árat fizettetett a sztálini vezetés az alattvalóival a győzelemért, mint Hitler a vereségért.

Forrás a hülyeségedre?
Mint például ez az én forrásom megerősítésére:
Megerősíti Mosier becslését az orosz történész, Borisz Szokolov is, aki 26,3 és 26,9 millió közé teszi a katonai áldozatok számát. Visszaemlékezések szerint még maga Sztálin is, belső körben ugyan, de elismerte, hogy ’30 millió emberünk lett megölve, közöttük 20 millió volt orosz’.

(Forrás: Vadim J. Birstein: SMERSH, Stalin’s Secret Weapon (Szmers, Sztálin titkos fegyvere), Biteback Publishing, 2011, 8.old.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés