Kaotikus viszonyok és belső ellentétek – ilyen lehetett „belülről az ellenzéki kampány összeomlása”

2022. május 17. 11:51
Az ellenzéki bukás után Gyurcsány Ferenc egyszerűen eltávolította Márki-Zay Pétert az „Elnökök” nevű Signal-csoportból.

Terjedelmes írás jelent meg a Telexen arról, milyen volt belülről az ellenzéki kampány összeomlása. A cikkben részletesen körüljárják, milyen kaotikus viszonyok, belső ellentétek feszítették a baloldalt a kampányban.

Egy „kudarcba fulladt kampány színfalak mögötti története”

A Direkt36 írása szerint az ellenzék választási kudarcának az alkalmi szövetség megosztottsága mellett elsősorban Márki-Zay Péter politikai éretlensége, önfejűsége és a pártok és a kampánystáb közötti bizalmatlanság lehetett az oka. A cikk négy nagy részre bontva dolgozza fel a végül kudarcba fulladt ellenzéki kampányt. Egy bevezetőt követően a Telexen megjelent írás köztes címeit megtartva az alábbiakban mutatjuk a cikk legfontosabb részleteit!

Bevezető

A Telexen megjelent írás szerint Márki-Zay Péter október 16-án (a baloldali előválasztás második fordulójának eredményhirdetését megelőző napon – a szerk.) egy szűkkörű megbeszélésen vett részt, ahol több ellenzéki kampányszakember is felajánlotta a segítségét a baloldal későbbi miniszterelnök-jelöltjének.

Az írás szerint azonban

Márki-Zay Péter „nem kért a kampányszakemberek tanácsaiból”, és közölte „ő fogja irányítani a kampányát a felesége segítségével”.

A megbeszélésről, valamint a Telexen megjelent cikkben olvasható kijelentéséről Márki-Zay Pétert is megkérdeztük, amint válaszol, frissítjük cikkünket.

„Nehéz szövetség”

Az előválasztás előtt, 2021 tavaszán a cikk szerint még úgy látszott, hogy az előválasztásnak nem lesz valódi tétje, és az ellenzéki pártok háttéralkui döntik majd el az eredményt. A cikk beszámolt arról is, hogy a pártok egy része Karácsony Gergely kezdeményezésével tárgyalásokat kezdett arról, hogyan tudnák a DK erejét ellensúlyozni a közelgő előválasztásokon.

A cikk szerint azonban, amikor az előválasztás előtt a DK megneszelte, hogy egy szövetség formálódik ellenük, rájöttek, hogy meg kell fúrniuk a megállapodást, így a „Gyurcsány Ferenc vezette párt néhány nappal a Jobbik-MSZP-P egyezség tervezett aláírása előtt,  mindössze pár óra alatt meg is egyezett a Jobbikkal arról, hogy miként osztják fel egymás között a választókerületeket” – írták a cikkben.

Hozzáteszik:

Karácsony Gergely egy ellenzéki pártvezető szerint a DK-Jobbik szövetségnek azt a nevet adta, hogy „Gyurcsány Ferenc és népi zenekara”, amihez később az LMP is csatlakozott.

A Karácsony Gergely által kezdeményezett egyeztetésekről, valamint a főpolgármester által adott „névről” Karácsony Gergelyt is megkérdeztük, amint válaszol, frissítjük cikkünket.

„A főnök”

A cikkben részletesen beszámoltak arról is, hogyan készültek el a kampányban használt plakátok és kampányújságok. Egy december 3-i értekezleten például – a cikk szerint – Márki-Zay Péter „darabokra szedte” az előkészített terveket, „miközben olyasmiket mondott, hogy »sötét háttérrel, inverz betűkkel nem lehet választást nyerni«”.  A írás szerint

a DK-s Vadai Ágnes erre úgy fakadt ki: „nem hiszem el, hogy ilyenekkel foglalkozunk”.

A DK-s politikus fent idézett kijelentéséről Vadai Ágnest is megkérdeztük, amint válaszol, frissítjük cikkünket.

Az írás szerint egyébként a kampányújságokkal is meggyűlt az ellenzék baja: a cikkből kiderül az is, hogy két verzióban kellett egy kampányújságot elkészíteniük, mivel az, amelyiket a többség kedvelte, Márki-Zay nem. A Telexen olvasható cikk szerint „elkészítették mindkét verzióban a lapot, de Márki-Zaynak azt mondták, hogy csak a bulvárformátumú lap jelent meg.

Arra is ügyeltek, hogy ha a jelölt ellátogatott valahova, akkor mindig csak az ő verziója legyen kinn a pultokon,

és figyeltek arra is, hogy a Márki-Zayhoz közel álló MMM-esek se tudjanak meg semmit a kétféle újságverzióról”.

„A pártok beintenek”

A cikk szerint a Márki-Zay Pétertől eredeztethető problémákat egyszer Karácsony Gergely is szóba hozta, arról beszélve, hogy rossz irányba mennek a dolgok. A Direkt36 írása szerint erre Gyurcsány Ferenc indulatosan reagált:

Baszd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged”

– írják. A Direkt36 szerint itt a DK elnöke arra utalt, hogy a főpolgármester visszalépése tette lehetővé Márki-Zay Péter előválasztási győzelmét. Az említett kijelentésről Gyurcsány Ferencet is megkérdeztük. Amint válaszol, frissítjük cikkünket.

A Direkt36 írása szerint 2022. január 5-én, a pártelnökök a DK Teréz körúti székhelyével szemben található Radisson Blu Béke Hotelben ültek le a miniszterelnök-jelölttel. A cikk szerint egy ideig normális mederben folyt a beszélgetés, de konfliktus alakult ki, amikor Márki-Zay felvetette, ne kommunikálják egyértelműen, hogy nem lesz hetedik frakció.

A jelölt azzal érvelt, hogy a pártok megalázzák őt, ha a nyilvános bejelentett kéréseit nem teljesítik. Mivel a pártok nem engedtek, Márki-Zay felállt, és az embereivel együtt kivonult a teremből. Az egyik jelenlévő szerint Jakab még dühösen utána kiabált:

Így lesznek majd a kormányülések is, hogy fogod magad és elmész?”

Az említett megbeszélés kapcsán Jakab Pétert Márki-Zay Pétert is megkerestük, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

„A háború”

Cikkben a Direkt36 arra is kitért, hogy az összefogás február 25-én, egy nappal az ukrajnai háború kirobbanása után megbeszélt egy tanácskozást az ország egyik legelismertebb külpolitikai szakértőjével. „A megbeszéltek szerint Márki-Zayjal lett volna egy videóhívása, amelyben tájékoztatja az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét a kialakult helyzetről, a háború addigi eseményeiről és a várható fejleményekről” – írták.

A cikk szerint azonban a megbeszélés csúszott, mivel Márki-Zay Péter nem csatlakozott a megbeszélt időpontban. „A szakértő véleményének meghallgatása helyett a miniszterelnök-jelölt átvette tőle a szót, és megosztotta a saját helyzetértékelését a résztvevőkkel.

Válaszolni és reagálni nem tudtak a jelenlévők, mert saját mondandója után Márki-Zay közölte, hogy nincs több ideje a beszélgetésre.

Annyit mondott még, hogy az autója megérkezett egy benzinkúthoz, neki pedig el kell mennie pisilni. Ezután – a jelenlévő szakértők megrökönyödésére – kilépett a hívásból.”

A kampány után

A Direkt36 írásából az is kiderül, hogy a kampánystábban a fentiek mellett is sokan voltak, akik az utolsó napig reménykedtek a győzelemben. „Több körzetben az aktivisták még április 3-án délután 4-kor is kopogtattak és telefonálgattak, ha a részvételi adatokból azt látták, hogy erre szükség van” – olvasható a cikkben.

A Telexben olvasható írásban a választás kapcsán kifejtették azt is, hogy ahogyan nőtt a feldolgozottság, az ellenzék kampányváróján egyre kevesebben lettek.

A közös kiállás hiánya a sajtóban az ellenzéki egység teljes szétesésének szimbóluma lett”

– írták. A cikk szerint másnap (április 4-én) pedig az utolsó olyan platform is megbomlott, ahol a közös miniszterelnök-jelölt és az ellenzéki pártok vezetői együtt voltak jelen.

Az „Elnökök” elnevezésű Signal-csoportban április 4-én Márki-Zay kapott egy olyan értesítést, hogy „Gyurcsány Ferenc eltávolította önt ebből a csoportból.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Összesen 132 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fletóval szemben mindig marad a kétharmad - nem kell ezt túlragozni.

"
Márki-Zay ugyanakkor nem kért a kampányszakemberek tanácsaiból. Az őt ismerők szerint rendkívül magabiztos, a saját képességeiben és tudásában a végletekig hívő politikus közölte, hogy ő fogja irányítani a kampányát a felesége segítségével, mert az üzleti életben is azt szokta meg, hogy a cégek élén álló ember hozza a döntéseket. Márki-Zay mindezt arrogáns hangon közölte a tanácsadókkal. 'Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit' - közölte a politikus az egyik résztvevő szerint. 'Régóta vagyok a politikában, de én úgy még embert nem hallottam beszélni, ahogy Márki-Zay beszélt' - mondta a forrás.
"

Pedig a tanácsadók nem mondtak hülyeséget. Mindenesetre beigazolódott a gyanú, hogy nemcsak megjátssza magát, amikor kurvára magabiztosnak és mindent jobban tudónak mutatja magát, hanem MZP tényleg nárcisztikus szociopata.

Én is egyfolytában ezen hezitáltam, hogy ez a nyomulós, lehengerlő magabiztosság csupán magára erőltetett szerep, vagy őszintén csinálja. Amikor valakit csak a médián keresztül ismersz, akkor nem könnyű felmérni.

Persze voltak arra utaló jelek, hogy MZP tényleg ilyen, leginkább a karrierútja utalt erre, de ez nem pótolja a személyes kontaktust. Személyes beszélgetés során kb. 10-15 perc alatt ki lehet szúrni.

Nem tartom hülyeségnek, hogy írsz egy szöveget, aztán odaadod valaki másnak, hogy nézze át, érthető-e, helyesírási hibák satöbbi. MZP talán azért akarta családi vállakozás-szerűen vinni a kampányt, mert nem bízott senkiben. A másik lehetőség, hogy tényleg elhitte magáról, hogy mindenkinél jobban ért a politikához, a kampányoláshoz, meg amihez még kell.

Az Elenás hasonlat elsőre világos volt. :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés