Szijjártó: Hajtsunk végre 280 milliárd forintnyi beruházást csak azért, hogy 55-60 százalékkal dráguljon az üzemanyag Magyarországon?

2022. május 16. 21:33
A tárcavezető szerint az Európai Bizottság orosz olajembargós javaslata a jelenlegi háborús fázisra semmilyen hatással nem lenne.

Az uniós külügyminiszterek mai brüsszeli tanácskozása kapcsán jelentkezett be élőben a tárcavezető. Mint mondta, a leválás a vezetékes orosz olajról itthon és Horvátországban együttesen 280 milliárd forintos beruházással járna.

Utána 55-60 százalékkal emelkedne meg itthon az üzemanyagok ára.

Ez általános áremelkedést hozna. „Ennek enyhítésére egy 15-18 milliárd eurós beruházási tervet várunk az Európai Bizottságtól” – derül ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élő Facebook-bejelentkezéséből. Ezt követően megjegyezte: „Nem a magyar emberek tehetnek a szomszédban zajló háborúról, így miért nekik kéne megfizetni ennek a háborúnak az árát”. Úgy fogalmazott, „az Európai Bizottság okozott egy problémát egy javaslattal, jogos az elvárása a magyar embereknek, hogy adjanak egy megoldási javaslatot is beruházások finanszírozására is, az áremelkedés kompenzációjára, vagy megelőzésére, amelyhez egy teljes magyar energiaszerkezeti modernizáció lenne szükséges”.

Szijjártó felhívta rá a figyelmet, hogy „az Európai Bizottság számára már jó néhány napja, hete világos, hogy mi Magyarország álláspontja, milyen problémákat okoznának Magyarországnak, így várjuk a javaslatot. Ilyen javaslat nem született, nem is tartjuk valószínűnek, hogy ilyen szülessen.

Ezért javasoltuk azt, hogy ha az Európai Unió szeretne olajembargót bevezetni, akkor adjon mentességet a csővezetékes szállításra”.

„Ez a legegyszerűbb megoldás, amely egyrészt a brüsszeli érdekeket ki tudja elégíteni, másrészt pedig nem hozza rendkívül nehéz, vállalhatatlan helyzetbe azokat az országokat, amelyek csővezetéken szállítanak kőolajat” – húzta alá miniszter.

Felrótta azt is, hogy az Európai Bizottság orosz olajembargós javaslata „a jelenlegi háborús fázisra semmilyen hatással nem bírna”, mivel minden tagállam kapna egy több hónapos átmeneti időszakot az embargó alól, így az első hatások is csak legalább fél év múlva jelentkeznének.

A bejelentkezésében kitért arra is, hogy külön egyeztetett ma Josep Borrell uniós külügyi főképviselővel a hatodik szankciós csomagról:

„elmondtam neki világosan, ismételten, hogy amennyiben a csővezetékes szállításra kivétel van, úgy Magyarország tud együtt élni ezzel a javaslattal”.

„Meglátjuk, hogy az Európai Bizottságot esetleg, ha akarja, meg tudja-e győzni, vagy meglátjuk, hogy mi lesz végül az Európai Bizottság javaslata ebben a kérdésben” – tette hozzá Szijjártó.

A tárcavezető jelezte: nem tudja, hogy a következő két hétben lesz-e előrelépés az ügyben, vagy sem, így azt érzékeltette, hogy leghamarabb az állam- és kormányfők május 30-31-i csúcstalálkozóján változhat bármit a magyar álláspont – írta a Portfolio.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ilyesmi csak akkor fogadható el, ha egészen más nagyságrendben Ojrópa kéri tőlünk, és hozzáfűz valami kegyes dumát.

Nem tűnt föl, hogy tényleg faszság? A háború most zajlik, az embargót meg olyan fél év múlva vezetik be. Ráadásul egy olyan termékre, amire az egész világ ki van éhezve. Néhány hónap alatt elérhetünk egy néhány éves ellátási zavart az addigra már vélhetően tűzszünetben élő oroszoknál, de utána szépen fölépülnek a szállítási láncok Kína és India felé. Gáznál dettó.

"az Európai Bizottság okozott egy problémát egy javaslattal, jogos az elvárása a magyar embereknek, hogy adjanak egy megoldási javaslatot is beruházások finanszírozására ..."

Egyetértek, de könyörgöm. ... okozott _egy_ problémát, _egy_javaslattal, ... adjanak _egy_ megoldási javaslatot" Miért kell folyton "egy"ezni? Miért nem lehetett volna úgy megfogalmazni, hogy pl.

"Az Európai Bizottság komoly problémát okozott a javaslatával számos európai ország számára. Jogos az elvárása Magyarország-, és más, az orosz olajimporttól erősen függő országok részéről, hogy megoldási javaslatot is adjanak az átállás finanszírozására" - nem magyarabb, és lényegre törőbb ebben a formában?

Szeretlek, Gréta! Gyere hozzám feleségül! :D

"Itt még nem tart a technika (legalábbis elfogadható áron)."

Egyetértek. És az a sanda gyanúm, hogy soha nem is fog odaérni, ahova kéne.

Szerintem a megújulók kapcsán konkrétan megvan a pénz és az elszántság is, viszont a fizika (és kémia) miatt ez az álom álom marad. Vagy nagyon sokáig, vagy a végtelenségig.

Mára visszanyalt a fagyi! Az ukránok az oroszoktól és a fehéroroszoktól szoktak venni sok kőolajat. Mára benzinhiany van, elfogytak a tartalékok.
Az unió már eddig is küldött nekik vezetéken és tartálykocsiban kőolajat.
Mégis az ukránok a teljes kőolaj embargót akarják.
Érti ezt valaki?

Viszont a politikusok döntenek.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés