Politico: Több uniós állam is hasznos haladékot lát Orbán olajembargóval szembeni ellenállásában

2022. május 16. 9:48
A brüsszeli lap szerint az EU egyes keleti, illetve déli tagállamai sem bánják különösebben, hogy Orbán Viktor ellenáll az olajembargónak.

Több uniós tagállam sem szorong amiatt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenzi az Oroszország elleni uniós olajembargót – írja cikkében a Politico. 

„Orbán álláspontjából Szlovákia és Csehország is hasznot húz”

A brüsszeli lap ismertetése szerint Orbán álláspontjából Szlovákia és Csehország is hasznot húz, hiszen, noha nyilatkozataikban ez talán kevésbé hangsúlyos, ugyanakkor mindkét állam az embargó okozta katasztrofális gazdasági következményektől tart. Emellett az Európai Unió déli államaiban sem tekintenek pozitívan az olajembargóra.

A Politico példaként említi Spanyolországot, Portugáliát, és Olaszországot, és hangsúlyozza, hogy mindhárom államban nehezen tudják megállítani az energiaárak elszállását. 

Szükségszerű, de költséges lépés ez Moszkva megbüntetésére”

– összegez a lap. 

Ukrajna: Ez annyira cinikus Orbán részéről!

A Politico hozzátette: Ukrajna felháborodással reagált az olajembargó magyar blokkolására, és egy ukrán tisztviselő azzal vádolta a magyar kormányt, hogy a szankciók támogatását „cinikus módon” az Európai Bizottsággal szemben a jogállamisági ügyek kapcsán kialakult konfliktusban akarják alkueszközként használni.

A brüsszeli lapnak nyilatkozó több uniós forrás arról beszélt, hogy ugyan döntöttek arról, hogy leválnak az orosz gázról, ám ez nem megy egyik napról a másikra. „Az EU csökkenteni fogja függését az orosz gáztól, ezt eldöntöttük, de más az, ha ezt sietve, nagy nyomás alatt tesszük, és más, ha a negatív hatások csökkentésére van időnk” – nyilatkozta egy uniós forrás a lapnak.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az elhülyülésnek és a képmutatásnak a csimborasszója lett az USA-vazallussá süllyedt EU...

Komolyan mondom, helyenként a szovjet blokkban nagyobb mozgástere volt egy-egy államnak... pl. Románia simán megtehette, hogy részt vett ag 1984-es los angelesi olimpián, de mondhatnánk magyar és pláne jugoszláv példákat is... (Kádár simán kereskedhetett a Nyugattal... ma Orbán fejét akarják venni, mert kereskedne a Kelettel...)

Ma meg itt tartunk, hogy már egy Németországnak sem lehet önálló, pláne KIMONDOTT politikai akarata...

De ez a sunyulás egy elmebaj!
Nem működhet így egy kontinens, ez maga a szakadék!

Elkezdték. A környező 7 országból hattal van cső összeköttetésünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés