Orbán Viktor ötödszörre kormányfő

2022. május 16. 14:00

Hétfőn ötödszörre is kormányfővé választották Orbán Viktort. Összefoglalónk a miniszterelnök beszédéről.

2022. május 16. 14:00
null

Mint arról előzetesen beszámoltunk, miniszterelnököt választ hétfőn az Országgyűlés. A képviselők hétfőn ötödik alkalommal választották Magyarország miniszterelnökévé Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP-listavezetőjét az államfő javaslatára, 133 igen szavazattal. Orbán Viktor ünnepélyesen esküt tett a történelmi zászlók, és a képviselők előtt. Az ünnepélyes eskütétel után a képviselők és a meghívott vendégek közösen elénekelték a Himnuszt. 

Köszönet az ellenzéki aktivistáknak

A miniszterelnök beszédében először is megköszönte a támogatást, és a választópolgárok bizalmát. „Nem felejtem el, hogy a felhatalmazás a magyar emberektől jött” – fogalmazott. Orbán Viktor szerint a választási harcban „se magamat, se másokat nem kíméltünk”, külön köszönetet mondott mindazon ellenzéki aktivistáknak, akik részt vettek a választások megfigyelésében.

Ellenfeleink gondoskodtak róla, hogy a választás soha nem látott ellenőrzés mellett történjen, és kiderült, hogy Magyarországon nem történhetnek választási visszaélések”

– húzta alá.

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád
Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

„Brüsszel és Soros György is a bukásunkra játszott”

Beszédében a kormányfő elmondta: a magyar demokrácia 32 éves történetében egyetlen pártra nem szavaztak annyian, mint a Fidesz-KDNP listájára és jelöltjeire. „Tizenkét év kormányzás után megkaptuk a szavazatok többségét, és azon leszek, hogy megszolgáljam a bizalmat” – mondta Orbán Viktor.

Akkor kaptuk a legnagyobb bizalmat, amikor összeállt ellenünk a nemzetközi baloldal és a média világa, Brüsszel és Soros György is a bukásunkra játszott”

– visszhangozta a választási eredményvárón mondott beszédét Orbán Viktor. „Nincs semmi pezsdítőbb annál, mint amikor rálőnnek az emberre, és nem találják el” – tette hozzá.

A 2022-es parlamenti választás történelmi leckéje

„A magyarok kifinomult veszélyérzékkel és történelmi tapasztalattal rendelkeznek, a magyarok megtanulták, hogy veszély idején a belharc súlyos következményekkel, így országvesztéssel járhat” – mondta Orbán Viktor.

Most a baj idején az összefogás korparancs. Aki kihúzza magát alóla az veszélyt hoz a nemzetre, és a hazára”

– tette hozzá. Az összefogás nem jön létre magától, a konszenzust nem megkeresni, hanem meg kell teremteni a kormányfő szerint, s hangsúlyozta, hogy ehhez a politikában hazaszeretet és jóindulat kell. „Számomra ez a 2022-es parlamenti választás történelmi leckéje” – mondta.

Veszélyek kora

Orbán Viktor szerint a miniszterelnök elsőrendű felelőssége, hogy elgondolja, milyen idők várnak ránk, és felkészítse erre a magyarokat. Orbán szerint ami 2020 óta kibontakozóban van, az egy irányba mutat: Európa és a nyugati ember a veszélyek korába lépett.

Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk kora lesz

– tette hozzá. A háború és a szankciós politika energiaválságot idézett elő a miniszterelnök szerint, az amerikai kamatemelések pedig elhozták az infláció korát. Mindez pedig, mint a kormányfő fogalmazott, elhozza a gazdasági visszaesés korát. „Kiújulhatnak fenyegető járványok, a visszaesés mélyülhet, és felerősödhet a migráció” – mondta a kormányfő.

A Nyugat öngyilkos hullámai

„Az előttünk álló háborús évtized képéhez hozzátartoznak a nyugati világ öngyilkossági hullámai is” – fogalmazott Orbán Viktor. Ilyen a kormányfő szerint a nagy európai lakosságcsere-program, amelynek lényege, hogy migránsokkal pótolnák a hiányzó keresztény gyerekeket. Ilyen kísérlet továbbá „a genderőrület, és a liberális Európa programja”. Orbán szerint az utóbbi túllép a keresztény Európán, és a közösséget a családjából és hazájából kimetszett egyénben látja. „Ebben a helyzetben kell kitűzni az útvonalat Magyarország számára” – mondta a kormányfő. 

„Folytatjuk a nemzetegyesítő munkánkat”

Beszédében ezután Orbán Viktor úgy fogalmazott: „A magyarokat kemény fából faragták, és ellenállunk a támadásoknak”. A kormányfő elmondta: különösen számít a történelmi egyházak híveire a következő években, és ígéretet tett, hogy a kormány biztosítani fogja az „evangélium hirdetéséhez szükséges feltételeket”

Orbán közölte: látja az újjáéledő nemzeti összetartozás fizikai és szellemi nyomait.

Mindez erősíti az anyaországot és az egyetemes magyarságot. Folytatjuk a nemzetegyesítő munkánkat”

– mondta Orbán. 

Első az energiabiztonság

Orbán Viktor beszédében a 82. napja tartó orosz-ukrán háborúra is kitért. „Ennek a háborúnak nem lett volna szabad elkezdődnie” – mondta a kormányfő. Európának most semmilyen eszköze nincs a konflitkus kezelésére Orbán Viktor szerint, és így „erő híján a kontinens vezetői meg vannak győződve arról, hogy a szankciókkal térdre lehet kényszeríteni Oroszországot” – tette hozzá.  „Nem jut eszembe olyan kontinentális zárlat, ami eredménye volt, csak olyan bukott bele, aki kitalálta azt” – mondta

Orbán Viktor szerint létkérdés, hogy Magyarország a NATO tagja legyen, a NATO védelmi szövetség, és nem szabad engedni a kísértésnek, hogy tagállami területén kívül hajtson végre katonai akciókat – mondta. A kormányfő közölte, az oroszok a háborút sorozás nélküli akciónak minősítették, míg az amerikaiak Ukrajna korlátlan felfegyverzése mellett döntöttek. Ez a legrosszabb kombináció, így a háború hosszú ideig folytatódni fog – tette hozzá.

Ebből a háborúból ki kell maradnunk, és meg kell védenünk az ország békéjét és biztonságát

– mondta.

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád
Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

„Sárkány ellen sárkányfű”

Leszögezte a háborúval kapcsolatban: Ukrajna a megtámadott, és Oroszország a támadó. Mint fogalmazott, „a NATO biztos támasz, de nem fogja helyettünk megvédeni Magyarországot. [...] Ha egy ország hadserege gyenge, és népe nem akarja mevédeni magát, akkor azt az országot fogják először megvédeni” – tette hozzá.

A magyar honvédséget megerősíteni, és valódi hadsereggé tenni a legsürgetőbb feladat”

– értékelt a kormányfő.

„Az álmainkat keressük az Európai Unióban”

Szólt arról is: Magyarország az Európai Unió tagja, és „érdekünk, hogy előttünk lévő évtizedben is az maradjon. Brüsszel a tagállamok szuverenitásának a visszaszorítására törekszik, és az Európai Egyesült Államokat akarja felépíteni. Nő a kulturális elidegenedés Európa nyugati és keleti része között”.

Orbán Viktor szerint a magyarok számára fontos, hogy fenntartsa az ezeréves magyar létezés minőségét. „Ez számunkra megelőz minden szoros integrációról szóló zavaros beszédet” – mondta a kormányfő. 

Mint mondta, „Brüsszel nap mint nap visszaél a hatalmával, és olyan dolgokat akar ránk erőltetni, amiket mi nem akarunk”. Orbán Viktor szerint Brüsszel visszautasította Magyarország számos „toleranciaajánlatát”,

Akkor mit keresünk az EU-ban? A válasz, hogy az álmainkat keressük, keressük az emberek méltóságát védelmező Európát. Nem azért vagyunk az Unió tagjai, mert olyan amilyen, hanem azért mert tudjuk, milyet szeretnénk

Csak egy ilyen Európa ad lehetőséget egy szabad és független Magyarország számára” – hangsúlyozta.

Gazdasági előretörés

Orbán Viktor értékelése szerint csak egy nemzeti alapokon álló sikeres gazdaságpolitika lehet az alapja az ország jövőjének és adhat sikeres választ a kihívásokra. „2010-2020 a nagy előretörés évtizede volt, így Görögországot és Portugáliát sikerült fejlettségben megelőznünk” – fogalmazott. Hozzátette: „sok mindent láttunk, de olyat nem, hogy a világgazdaság egymás után fenekestül felforduljon”. Ismertette: a járvány miatt 114 millió ember maradt állás nélkül, de a járvány enyhülésével éles verseny indult az országok között.

Magyarország ebben a versenyben a győztesek közé került, 1886 milliárd forintnyi beruházás indult meg az országban tavaly”

– húzta alá.

„Magyarország előre fog menni, és nem hátra”

A kormányfő elmondta: Magyarországot nem fenyegeti élelmiszerválság. „Az alacsony adók, a fizikai biztonság, a fejlett infrastruktúra, és a politikai stabilitás lesz a legfontosabb a beruházások szempontjából” – tette hozzá. A most megalakítandó kormány vállalása Orbán Viktor szerint, hogy a válság ellenére is „megőrizzük legfontosabb eredményeinket”.

Vállalom, hogy Magyarország előre fog menni, és nem hátra. 

Megvédjük a rezsicsökkentést, a nyugdíjak értéket, a teljes foglalkoztatottságot” – tette hozzá, ígéretet téve egyúttal arra, hogy az új magyar kormány az inflációt is meg fogja fékezni. Ezzel kapcsolatban azt mondta: „óvatos árszabályozó intézkedések jönnek, az eredmények már szeptemberre láthatóak lesznek”. Ennek megfelelően alakult át a kormányzati rendszer. 

„A magyarok évszázadokon keresztül hozzászoktak, hogy szépen haljanak meg.

Most azt akarjuk bebizonyítani, hogy a hazáért élni is lehet.

– mondta.

„Olyan ország kell, amely büszke az értékeire, és büszke nyelvére, magas kultúrájára, élvonalbeli tudományára, és világverő sporteredményeire. A most megalakuló kormány egy ilyen országért dolgozik” – tette hozzá.  

Az utolsó keresztény-konzervatív bástya

A miniszterelnök leszögezte: Magyarország a következő években védeni fogja a családokat és büszke lesz a gyermekeire.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Kárpát-medence arra van rendelve, hogy a világ legjobb helye legyen. „Ez közös érdeke minden itt élő népnek” – tette hozzá. Orbán Viktor szerint mindenhol az országban olyan fiatalok vannak, akik ismét naggyá teszik Magyarországot.

Ma azért irányul ránk a figyelem, mert mi váltunk a nyugati világ utolsó keresztény-konzervatív bástyájává. 

„Brüsszel ma kizárólagosságra törekszik, a politikát, az országvezetést csak egyféleképpen lehet szerintük elképzelni” – fogalmazott. Orbán Viktor elmondta: rengeteg barátot szereztek, és sokan úgy érzik Magyarország a józanság és a szabadság utolsó őrhelye. „Reményt akarunk adni másoknak is Mi vagyunk Európa jövője, érezzük a felelősség súlyát” – mondta.

A Jóisten mindannyiunk felett. Magyarország mindenek előtt. Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!”

– zárta beszédét Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor beszédét itt tekintheti meg:

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Doszika
2022. május 16. 19:22
Na akkor fidesZ-csicsekek! Ismét van ok örülni, a méltóságos vezíretek büfögött néhány ótvaros hazugságot. Magam részéről egyfajta mazochizmus, de muszáj képben lennem, mikor mit lódít az arcunkba. Gondolom Nektek minden rózsaszín, de megnézném, amikor a családotok ezerrel szívja, amit ez a pockos kis gömböc álságos "munkája" révén a nyakatokba akaszt. Acsarkodhattok ezerrel, egy élmény ha néha-néha olvasgatom a birka kommentjeiteket. :-) Hajrá!
csulak
2022. május 16. 19:04
JO Vezere volt a magyarnak, ugyhogy megerdemli az otodiket is ! SOHA TOBBE BALOLDALT
korona.2.0
2022. május 16. 17:19
AKIK ELHAGYJÁK A MUNKAHELKYÜKET, AZOKNAK LE KELL VONNI A FIZETÉSÜKBŐL !!! Persze egy Gyurcsány könnyen teheti, mert milliárdos, de a többi Hakapeszik, hogyan hősködjön ? Főleg akkor, ha a népnek sem kellettek. KÖNYÖRTELENÜL, AZOKAT AZ ÓRÁKAT, AMELYEKEN NEM VOLTAK JELEN, LE KELL VONNI A FIZETÉSÜKBŐL. ELHAGYNI A MUNKAHELYET CSAK KÜLÖNLEGES ENGEDÉLLYEL LEHESSEN !!!
pesszimista
2022. május 16. 16:53
Bár ne legyen igazam, de nem sok jót várhatnak a magyarok az újonnan kinevezett amerikai nagykövettől. Az ilyen fajsúlyos személy kinevezése azt jelenti, fontossá vált rendet rakni a Biden kormányzatnak nálunk. Két problémát is meg kell oldaniuk, az egyik a republikánusok mellett avatkoztak be Orbánék, a másik nem támogatják teljes szívvel ukrajnai céljaikat. Ekkora nagy hatalomnak, elég ha óhajait csak sejtetni engedi, túlbuzgó vazallusai túllihegik elvárásait. Ezt láthattuk a V4-ek esetében, vagy a Horvátoknál is. Orbánra máris kilövési engedélyt adtak. Óriási hatalom fordult ellene, hogy elfújja mint tollpihét a szélvész. Vagy úgy hagyják fönt a sakktáblán, hogy 180-as fordulatot kell vennie, akkor viszont a sajátjai előtt járatódik le. A következő időszakban eldől, elegendőek lesznek-e kiválónak tartott politikai képességei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik