Svájcban megszavazták, hogy a Netflix a bevételei egy részét a helyi filmgyártásba fektesse

2022. május 16. 8:21
Itt a „Lex Netflix”, népszavazáson döntöttek a svájciak. Érik a szemléletváltás Európában.

A Telex arról ír, hogy országos népszavazáson kérdezték meg a svájciak véleményéta a következő javaslatról: A globális televíziós streamingszolgáltatók (pl. Netflix, Amazon Disney) a Svájcban szerzett bevételeik egy részét a hazai filmgyártásba fektessék-e? A svájci szavazók több mint 58 százaléka támogatta a javaslatot – írja a Reuters. Hozzátették: a „Lex Netflix” néven emlegetett népszavazás eredményeképp

a nemzetközi streaming szolgáltatásoknak a svájci bevételeik négy százalékát a helyi filmgyártásba kell befektetniük.

Az összeget költhetik helyi műsorok megvásárlására, saját, helyi műsorok gyártására vagy befizethetik egy befektetési alapba is, írják.

„Ez az eredmény is megmutatja a filmkészítés kulturális jelentőségét Svájcban” – mondta Alain Berset svájci belügyminiszter vasárnap. A Netflix pedig közölte, hogy tiszteletben tartja az eredményt, és együttműködik a svájci kormánnyal. „Hisszük, hogy jó történetek bárhonnan jöhetnek, és már korábban is fektettünk be svájci tartalmakba” – fogalmazott a Netflix szóvivője.

A Telex arra emlékeztet, hogy hasonló törvényt fogadtak el korábban Portugáliában, ahol a streamingszolgáltatóknak a helyi bevételük egy százalékát kell befizetniük. Dániában is szó van a streamingszolgáltatók adózásáról, Spanyolországban pedig hamarosan be is vezetik.

Fotó: MTI/EPA/Christian Monterrosa

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés