Szexuális zaklatásnak minősül, ha egy férfit kopasznak neveznek

2022. május 15. 13:45
Egy brit munkaügyi bíróság szerint.

Tony Finn közel 24 éven át dolgozott villanyszerelőként a Nyugat-Yorkshire-i székhelyű British Bung Company vállalatnál, amikor tavaly májusban elbocsátották. Finn ezután munkaügyi bírósághoz fordult, arra panaszkodott, hogy szexuális zaklatás áldozata lett a hajhiányára tett megjegyzések miatt, amiért most kártérítést követel a cégtől – ismertette az esetet a Guardian.

Azt állította, hogy az egyik gyárfelügyelővel, Jamie Kinggel volt egy kis incidense. Egy 2019-es munkahelyi veszekedés során King „kopasz pics*nak” nevezte őt, amit nagyon zokon vett. A bíróság meghallgatta Finn panaszát, és Jonathan Brain bíró vezetésével mérlegelték, hogy a kopaszságára tett megjegyzés egyszerűen sértésnek vagy ténylegesen zaklatásnak minősül-e.

„Nincs kétségünk afelől, hogy az, hogy ilyen pejoratív módon hivatkoztak rá, nemkívánatos volt Finn számára” – állapította meg a bíróság. „Bár az ilyen nyelvhasználat mindennapos volt ebben a gyárban, megítélésünk szerint King úr átlépte a határt azzal, hogy a felperesre személyeskedő megjegyzéseket tett a külsejével kapcsolatban” – mondta a bíró.

Mint köztudott,

a hajhullás sokkal elterjedtebb a férfiak körében, mint a nőknél, így ha valakit így jellemeznek, az a diszkrimináció egyik formája

– állapította meg a bíróság. Érvelésük szerint egy férfi kopaszságára tett munkahelyi megjegyzés egyenértékű azzal, mintha egy nő melleinek méretére tennének megjegyzést – áll a döntés indoklásában. A kártérítés mértékét egy későbbi időpontban határozzák meg – írta a portál.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legközelebb az is perelhet, akinek haja van és arra tesznek megjegyzést, hiszen diszkriminálják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés