Megvan, kit jelöl Biden budapesti nagykövetnek

2022. május 14. 8:51
David Pressman egy ismert emberi jogi és LMBTQ-szószóló.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy David Pressmant jelöli Joe Biden amerikai elnök a budapesti nagyköveti posztra – ezt közölte pénteken este a Fehér Ház. A 45 éves diplomata a New York-i Egyetemen végzett jogász, jelenleg a Jenner & Block New York-i ügyvédi iroda partnere, aki számos ponton kötődik az amerikai Demokrata Párthoz, valamint hollywoodi hírességekhez is. Így George és Amal Clooney alapítványának alapító ügyvezető igazgatója is volt.

Pressman megfélemlítéssel vádolta Trumpot

Emberjogi tanácsadóként dolgozott Madeleine Albright egykori külügyminiszter mellett, később szerepet kapott a belbiztonsági minisztérium felsővezetésében, írják. Barack Obama elnöksége alatt, 2014 és 2017 között nagyköveti szinten képviselte országát az ENSZ-ben, megbízatása Donald Trump beiktatása napján szűnt meg. Később Pressman megfélemlítéssel vádolta Trumpot annak az alezredesnek, Alexander Vindmannek az ügyvédeként, aki a nemzetbiztonsági tanács Európáért felelős igazgatójaként szembeszállt a republikánus elnökkel, ezért menesztették. Vindman az ukrajnai kérdésben tett vallomását felhasználták a Trump elleni közjogi felelősségre vonási eljárás, az impeachment során, amellyel ugyanakkor a demokrata oldal nem tudta megbuktatni Trumpot.

Pressman számos emberjogi kérdésnek, illetve a homoszexuálisok jogegyenlőségének is szószólója,

az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben.

Másfél éve üres poszt

A mostani bejelentés nem érte váratlanul a magyar Külügyminisztériumot; a lap úgy tudja, Pressman neve már hetek óta forgott az amerikai kapcsolatainkat jól ismerők körében, mivel Washingtonból megkérték a diplomáciai agrément-t a kinevezéséhez a fogadó féltől.

Budapesti munkáját szenátusi jóváhagyása után, várhatóan a következő hónapokban kezdheti meg.

Emlékeztettek: az amerikai külképviseletet jelenleg Marc Dillard ügyvivő vezeti a magyar fővárosban. A nagyköveti poszt akkor üresedett meg, amikor Trump kinevezettje, David Cornstein 2020 szeptemberében beadta lemondását, majd a következő hónapokban haza is utazott az Egyesült Államokba. A Pressman várható hivatalba lépéséig tartó szűk két év a rendszerváltoztatáskor megélénkült kétoldalú kapcsolatok óta a legnagyobb átmeneti időszaknak ígérkezik a budapesti Szabadság téren, hangsúlyozzák.    

Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Összesen 132 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mocsok demokrata buzeráns.

Remélem, .uncitöke van, esetleg tök.uncija, de mindegy, lényeg, hogy ne legyen sem férfi, sem nő..., viszonrt wokeskodjon orrvérzésig, két BLM-térdelés között, napi 24 órában.
...és még egy, a megbízólevél átadásán barátilag megemlíteni:
Mi, magyarok nem lennénk rá büszkék, ha egy napon a budapestiek megrohamoznák az USA nagykövetségét, de az új követ se örömködjön..., ha mégis.

Meg kéne tanulnod nem csak fekete-fehér, nem csak vagy-vagy alapon gondolkodni. Mert ez így elég primitív.

Na már csak ez hiányzott nekünk! :))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés