Ukrajna zárja el a gázcsapot

2022. május 12. 13:53
Azért csak felmerül a kérdés, hogy Kijev képes lett volna-e máshogy megoldani ezt a problémát.

„Amint az már több politikai eszmecserében is szóba került, a háború óta most először tapasztalunk nagyobb fennakadásokat az Európába irányuló orosz gázszállításokban. Nem az európaiak zárják el a gázcsapot, hiába szeretnék ezt olyan sokan, és még csak nem is Putyin az, pedig tőle nem kevesen várták ezt a lépést. Nem, éppen az ukránok azok, akik a Nyugat felé tartó szállítmányok útját állják. Ők ebben a diskurzusban még nem kerültek szóba.

A dolog hátterét ilyen távolságból nem tudjuk megítélni. Lehetséges, hogy igaz az, amit az ukránok mondanak, hogy az oroszok a szakadár területekre szállítják a gázt, és ezzel fennakadásokat okoznak.

De azért csak felvetül a kérdés, hogy a kijevi vezetésnek nem lett volna-e más eszköze ennek a problémának a megoldására. Legfontosabb európai szövetségesei nemzetgazdaságában bekövetkezett károkat kockáztatnak ezzel, még ha Németország és más országok első körben úgy tűnik, hogy nem érintettek.

Az EU már évekkel ezelőtt az ukrán–orosz gázháborúk áldozatává vált. Ennek az ára ukrán szempontból a nyugati bizalom elveszítése volt (következménye pedig mások mellett az Északi Áramlat 2 megépülése), ezt Kijevnek sem szabadna elfelejtenie. Az, hogy Oroszország most ismét hivatkozhat arra, hogy tartja magát a szerződésekhez, egy propagandaajándék Putyinnak.

Ez is azt támasztja alá, hogy az EU-nak mindent bele kell adnia, hogy függetlenedjen az orosz energiától. Rossz ómen volt, hogy szerdán megakadtak az olajembargó-tárgyalások Brüsszelben. Ebben az esetben nem szabadna Magyarország felett pálcát törni, végső soron Németország is arra törekszik, hogy a gazdasági érdekeinek megfelelően befolyásolja a szankciók tempóját.

Orbán nyilvánvalóan az anyagi kompenzációra apellál. Nem ez lenne az első alkalom ebben a háborúban, hogy az EU-nak meg kell fizetnie a geopolitikai céljai árát.”

Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán semmiféle anyagi kompenzációra NEM APELLÁL.
Viszont, ha a mai energia-infrastruktúrát le akarja cserélni az EU, tegye saját költségén.
Nekünk ugyanis ez a legoptimálisabb, minden mással csak rosszabbul járunk, mert hosszabb a szállítási útvonal, ergo: nagyobb a kockázat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés