Először állítottak bíróság elé orosz katonát háborús bűncselekmény vádjával

2022. május 12. 19:26
A 21 éves parancsnokot azzal vádolják, hogy egy autó ablakán át Kalasnyikovval lelőtt egy 62 éves, fegyvertelen, bicikliző civilt február 28-án.

Először állítottak bíróság elé orosz katonát az Ukrajna elleni átfogó támadás során elkövetett háborús bűncselekmény miatt – közölte a kijevi főügyészség. Vagyim Sisimarint, a moszkvai régió 4. Kantemirov harckocsihadosztályához tartozó egyik egység 21 éves parancsnokát azzal vádolják, hogy egy autó ablakán át Kalasnyikovval lelőtt egy 62 éves, fegyvertelen, bicikliző civilt február 28-án – mondta el Irina Venegyiktova főügyész.

A vádlott négy másik orosz katona társaságában érkezett meg a Szumi megyei Supahivkába egy lopott, defektes autóval

– írta honlapján a CNN amerikai hírtelevízió. A főügyészség értesülései szerint Sisimarint az egyik felettese utasította a kerékpáros agyonlövésére, hogy az ne jelenthesse hollétüket az ukrán hadseregnek. A férfi a helyszínen meghalt.

Vagyim Sisimarint őrizetbe vették, és életfogytiglani börtönbüntetés várhat rá, ha bűnösnek találják.

Az ügyészség közzétett egy fényképet a vádlottról, de azt nem tudni, hogy miként fogták el.

Háttér

Kijev és Washington számtalanszor vádolta meg Oroszországot háborús bűncselekmények elkövetésével ukrajnai háborújának február 24-i kezdete óta. A konfliktus miatt csaknem hatmillió civil kényszerült elhagyni otthonát. Közülük sokan kínzásról, nemi erőszakról és válogatás nélküli pusztításról számoltak be. Az ukrajnai igazságszolgáltatás több mint 10 700 feltételezett háborús bűncselekményről tud, és 622 gyanúsítottja van.

Az Egyesült Királyság és Hollandia háborús bűnökre specializálódott nyomozókat küldött Ukrajnába, hogy segítsék a helyi hatóságokat és a Nemzetközi Büntetőbíróságot a bűncselekmények felderítésében.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Maria Senovilla

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A különféle híradások alapján erősen gyanítható, hogy nem egy háborús bűntettet ukránok is követtek el. Ezeket vizsgálja valaki, vagy a kettő egymást kizáró kategória?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés