Brutális nyereséget értek el a legjelentősebb olajipari vállalatok

2022. május 12. 16:18
Hiába számolták fel az orosz jelenléteiket, gyakorlatilag az összes olajipari vállalat legalább 50 százalékkal nagyobb eredményt ért el.

Az ukrajnai háború hatására, illetve az ellátási láncok akadozása miatt jelentősen megugrott az energiahordozók értéke a világpiacon. Az olajipari vállalatok szárnyalnak, az eredményük pedig nagy mértékben növekszik a tavalyi évhez viszonyítva – írta meg a VG.

A világ legnagyobb olajvállalata például, az Aramco nettó eredménye 124 százalékkal, 110 milliárd dollárra nőtt 2021-ben, szemben a 2020-as 49 milliárd dollárral.

Ezzel, a szerdai piaci záráskor az Aramco megelőzte az Apple-t, ezzel 2020 óta először számít a világ legértékesebb vállalatának.

Az Exxon Mobile a jelentésében a 2021 első negyedévéhez képest pedig megduplázta a profitját 5,5 milliárd dollárra. Mindezt úgy érte el az amerikai vállalat, hogy felszámolta az oroszországi kitettségeit. Az ugyancsak amerikai Chevron 2022-es első negyedéves profitja pedig évtizedes magasságokban van, 6,3 milliárd dollárral. 

Az előző év azonos időszakához képest több, mint négyszeres eredményt ért el, akkor 1,4 milliárd dollár profitot termelt a vállalat.

A két nagy brit olajvállalat, a Shell és a BP pedig 50% körüli profitemelkedést értek el. Mindezt úgy, hogy az Exxon Mobile mellett a Shell és a BP is felszámolta az oroszországi jelenlétét, amely jelentős kiadásokkal járt, ám az emelkedések miatt így is komoly nyereséget értek el a vállalatok.

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Offshore.
A tulajdonosok offshore cégek mögé bújnak, nem tudjuk kik, de adót az anyaországban nem fizetnek.

Az elmúlt egy év arról szólt, hogy a nagy cégek nemcsak, hogy áthárították a vevőikre az inflációt, hanem jóval afölött emeltek árat, így sok éve nem látott hasznokat elérve. Megtehették, mert megkerülhetetlenek a piacon. Tévedés ne essék, ez nem a kapitalizmus, hanem a kapitalizmus alapjának, a szabad piaci versenynek a hiánya - ezek a hatalmas cégek évtizedek óta lobbiznak az egyre szigorúbb szabályozásokért, pont azért, hogy kis cégeknek minél drágább legyen belépni a piacra, ezért végül csak pár ossza fel egymás között a piacot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés