Megjelent a Medián legújabb kutatása

2022. május 11. 14:54

Hont András
Facebook
Nincs ebben semmi meglepő, ami április 3. után történt, az a széteső-összefogó-széteső ellenzék szempontjából még annál is rosszabb, mint ami előtte volt.

„Röviden: a választás óta erősödött a Fidesz, tovább erodálódott a hatpárti skizofrénkoalíció, a legnépszerűbb ellenzéki szervezet a Mi Hazánk, és most vasárnap simán parlamentbe jutna a Kutya Párt is. Nincs ebben semmi meglepő, ami április 3. után történt, az a széteső-összefogó-széteső ellenzék szempontjából még annál is rosszabb, mint ami előtte volt.

De valóban az április elejét követő folyamatokat mutatják az adatok, vagy csak az vált láthatóvá, ami már előtte is a valós helyzet volt?

Nézzük. A Medián számait a Medián rendszerén belül kell értelmezni. Hosszú évek óta rögzült módszerek, karakteres, éppen ezért sokszor csalóka világlátás, a saját szubkultúra visszatükröző hatása és sok minden más. Ám ezen legalább van értelme vitatkozni. A Medián egyik sajátossága, hogy nem választási szituációban felülméri a Fideszt. Szerintem így van ez most is, de nem a biztos választóknál kimutatott 60 százalék miatt. A Medián a teljes népességben 48 százalékra taksálja a kormánypártokat. Az 3 millió 750 ezer embert jelentene a belföldi szavazókorúak között. A Fidesz 2 millió 800 ezer szavazatot ért el ebben a körben, vagyis 900 ezer fideszes el sem ment választani, ami egy csöppet soknak tűnik. A 40-41 százalék tűnik reálisnak, tehát országhatárokon belül 3 millió egy-kétszázezren támogatják a Fideszt.

A másik jellegzetesség, hogy a cég némileg alulbecsüli a kis pártokat. Amikor kihozta a választás előtti kutatását (amelyet egy ellenzéki kampányguru úgy minősített, hogy buta és romlott, de gondolom az illetőnek azért jut még megbízás), akkor azt írtam, hogyha egy pártot a választás előtt 4 százalékra mérnek, akkor az be szokott jutni. Ezt a megállapításomat azután széltében-hosszában idézték a Mi Hazánk politikusai és médiájuk. És ez most csak a szekértolózós kommentelőknek mondom: nekik lett igazuk, mindenki eldöntheti, hogy mire figyel.”

Kép forrása: YouTube

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés