ENSZ-főtitkár: A közeljövőben nem lesznek béketárgyalások

2022. május 11. 19:00
António Guterres aggodalmát fejezte ki, hogy éhínség ütheti fel fejét a világ számos pontján az ukrajnai háború következtében kialakuló élelmiszerhiány miatt.

Eljön az ideje az érdemi ukrán-orosz béketárgyalásoknak, ám ezekre a közeljövőben még nem lehet számítani – jelentette ki szerdán az ENSZ-főtitkár. „A háború nem tart örökké, eljön az idő, amikor béketárgyalásokra lesz szükség” – fogalmazott Bécsben, Alexander Van der Bellen osztrák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján António Guterres, ám leszögezte, amint lehetőség nyílik a megbeszélésekre, az ENSZ a nemzetközi egyezményekkel összhangban segíteni fogja őket.

A diplomácia életet menthet

Hangsúlyozta emellett, hogy mivel egyelőre nem látnak lehetőséget sem a tűzszünetre, sem a béketárgyalásokra, a világszervezet – a nemzetközi vöröskereszttel együttműködve – elsősorban a civilek kimenekítésére és humanitárius folyosók létesítésére összpontosít. Kiemelte a délkelet-ukrajnai mariupoli Azovsztal acélműből evakuált civilek ügyét, rámutatva arra, hogy a sikeres művelet azt bizonyítja: a diplomácia életeket menthet. Guterres, aki nemrég Moszkvában és Kijevben járt, a hét elején pedig Moldovában tett látogatást, leszögezte azt is, hogy sosem adják fel a békére irányuló erőfeszítéseiket. A főtitkár hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az Oroszország által elindított háború ne okozzon hosszú távú zavarokat a világ élelmiszer-ellátásában, hogy az ukrán termékek mielőbb visszakerüljenek a világ élelmiszer-piacaira.

Guterres a nap folyamán Karl Nehammer osztrák kancellárral és Alexander Schallenberg külügyminiszterrel tartott megbeszéléseit követő nyilatkozatában ismételten mélységes aggodalmát fejezte ki, hogy éhínség ütheti fel fejét a világ számos pontján az ukrajnai háború következtében veszélybe kerülő élelmiszerhiány miatt. „Azt kell mondanom, mélységesen aggaszt, hogy a világ különböző pontjain széles körben éhínség alakulhat ki az ukrajnai háború következtében előálló drámai élelmezésbiztonsági helyzet nyomán” – emelte ki. Guterres egyúttal megemlítette, hogy a színfalak mögött is zajlanak megbeszélések Oroszországgal, Ukrajnával és Törökországgal gabona és más alapvető élelmiszerek exportjáról. Nehammer ezzel összefüggésben a közös sajtótájékoztatón megjegyezte: fontos, hogy az Európai Unió ebben a kérdésben együttműködjön a világszervezettel.

Fenntartják a kapcsolatot Putyinnal

A főtitkár beszélt arról is, hogy további tárgyalásokat tartanak az ukrán és az orosz féllel is a civilek konfliktus-övezetekből történő evakuálásáról. „Több hasonló műveletet fogunk végrehajtani, de addig nem hozzuk nyilvánosságra őket, míg le nem zárulnak” – mondta.

Guterres és Nehammer is fontosnak tartotta kiemelni moszkvai látogatásaik kapcsán, hogy fenn kell tartani a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Mindenképpen van értelme beszélni az Oroszországi Föderáció vezetőjével” – húzta alá az ENSZ vezetője, hozzátéve, hogy ez nyújt lehetőséget az indítékok és a célok jobb megértésére, ezzel pedig civilek életének megmentésére. Véleményem szerint nem lehet túl sok a beszélgetésből, csak túl kevés” – jelentette ki Nehammer a konfliktus szereplői közti párbeszéd fenntartását illetően. Guterres egyben felszólította az európai országokat a számos ukrán menekültet befogadó Moldova pénzügyi támogatására.

(MTI)

Fotó: Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár (j) fogadja António Guterres ENSZ-főtitkárt Bécsben 2022. május 11-én.MTI/EPA

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés