Egy 98 éves hölgy mesterlövésznek jelentkezett az ukrán hadseregbe

2022. május 10. 10:25
Olga Tvjordohlebova a Vörös Hadsereg katonájaként szolgált, tengernyi kitüntetése van, és éveken át a vinnyicai KGB munkatársa volt.

Egy „98 éves anyóka mesterlövésznek jelentkezett az ukrán hadseregbe” – írja keddi cikkében az Index. Mint a portál fogalmaz, Olga Tvjordohlebova „a Vörös Hadsereg katonája volt a Nagy Honvédő Háborúban, tengernyi kitüntetése van, anyanyelve orosz, és éveken át a vinnyicai KGB munkatársa volt.”

„Ki gondolta volna, hogy 80 év elteltével újra jelentkezni fogok?”

Az Index szerint az idős hölgy el is ment a sorozóbizottsághoz, és jelentkezett mesterlövésznek, de nem az orosz, hanem az ukrán hadseregbe. Életkorára való tekintettel azonban természetesen elutasították a hölgy jelentkezését. Mint az Index fogalmaz, azonban

az ukrán televízió is lecsapott a sztorira, és „azóta Olha néni az ukrán nemzeti érzés és önfeláldozás szimbólumaként szinte naponta szerepel a különféle hazafias, lelkesítő műsorokban”,

olyannyira, hogy a Wall Street Journal fotóst és újságírót küldött a nyugat-ukrajnai Vinnyicába (ukránul: Vinnicja), hogy feldolgozzák a 98 éves hölgy történetét.

„Most azok ellen harcolunk, akikkel nyolcvan éve vállvetve küzdöttünk a nácik ellen”

„Ki gondolta volna, hogy nyolcvan év elteltével újra jelentkezni fogok önkéntesnek?” – mosolyodik el egy felvételen a Nagy Honvédő Háború veteránja. – „Csak az a furcsa, hogy most azok ellen harcolunk, akikkel nyolcvan éve vállvetve küzdöttünk a nácik ellen, és akikkel bajtársakként Berlinig meneteltünk…” – mondja.

Mint az Index fogalmaz, a hölgy mesélt az ukrán újoncoknak arról, hogyan veszítette el a bátyját és az édesapját a második világháborúban. Az orosz anyáknak pedig videóüzenetet küldött, amelyben arra biztatta őket, ne engedjék el a fiaikat ebbe a testvérgyilkos háborúba – tájékoztat a portál.

1941-ben a hazánkat, a Szovjetuniót védtük” – mondja. „És most is ugyanazt tesszük, csak ezt a hazát most Ukrajnának hívják, és a valamikori fegyvertársaink az agresszorok.”

A hölgy nyilatkozatáról készült orosz nyelvű videót itt tekinthetik meg:

Egy kapcsolódó angol nyelvű Twitter-bejegyzést pedig az alábbiakban olvashatnak:

Nyitókép: Pillanatkép, YouTube-videó

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Putyin cár elvtárs vajon melyik csoportba tartozik???

A jó KGB-s az Putyin alezredes elvtárs. A gyarmati felszabadító harc hőse.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés