Macron: Nem vagyunk háborúban Oroszországgal

2022. május 9. 17:58
A francia elnök szerint Európa arra törekszik, hogy visszaállítsa a békét a kontinensen.

Nem vagyunk háborúban Oroszországgal, ugyanakkor kiállunk Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége mellett, miközben arra törekszünk, hogy visszaállítsuk a békét a kontinensen – jelentette ki Emmanuel Macron, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Franciaország elnöke Strasbourgban hétfőn.

Európa jövője

Emmanuel Macron, az Európa jövője címmel rendezett konferenciasorozat záróeseményén elmondott beszédében kijelentette: a lehető leggyorsabban le kell zárni az Ukrajna elleni indított orosz háborút és az ukrán nép segítségére kell sietni.    

Hangsúlyozta: egyedül

Ukrajna feladata, hogy meghatározza az Oroszországgal folytatott tárgyalások feltételeit,

Európa kötelessége az, hogy kiálljon Ukrajna mellett és elősegítse a fegyverszünetet. Meg kell őrizni a békét az európai kontinensen, el kell kerülni az ellenségeskedés bármifajta elmérgesedését – tette hozzá.    

A francia elnök emlékeztetett, az Európai Unió példátlan szankciókat fogadott el, hogy - mint fogalmazott – „elapassza a háborút finanszírozó orosz forrásokat”, továbbá kivételes támogatást mozgósított humanitárius, gazdasági és politikai célok megvalósítására. Kijelentette: fel kell erősíteni az igazság hangját az Ukrajna ellen irányuló példátlan orosz agresszióval szemben.    

„Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és az ukrán népet. Ott leszünk, hogy európaiként újjáépítsük Ukrajnát” – fogalmazott a francia elnök.    

Az Európa jövője konferenciasorozat eredményeit említve Macron közölte: az ukrajnai háború megmutatta a kontinens sérülékenységét és azokat a kockázatokat, amelyek a különböző függőségeiből adódnak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy

az Európai Uniónak függetlenebbnek kell lennie a fosszilis energiától,

és ki kell használnia az atomenergia, valamint a fentartható energiaforrások lehetőségeit a karbonsemlegesség megvalósítása érdekében. Az energiaárak emelkedésétől meg kell védeni az európaiakat – húzta alá. Fontosnak nevezte továbbá az éghajlatváltozás elleni fellépést, a biodiverzitás erősítését, a nemek közötti egyenlőség előmozdítását, valamint az értékeket védelmező Európa építését és az Unió keleti határainak védelmét.    

„Függetlenségünk és önállóságunk a szabadságunk záloga” – fogalmazott.   

Uniós bővítés 

Az Unió bővítésével kapcsolatban Emmanuel Macron azt mondta, Ukrajnát Európa már most a szívében hordozza. A tagjelölti státusz esetleges gyors megadása ellenére

az uniós tagsághoz vezető folyamat azonban több évet, vagy akár évtizedet vesz igénybe

– tette hozzá a francia elnök.    

Hétfőn lezárult az Európa jövőjéről rendezett, egy évvel ezelőtt kezdődött konferenciasorozat. Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa átvette az EU reformjára vonatkozó végső jelentést.    

A jelentés 49 javaslatot tartalmaz az uniós intézmények számára megfogalmazott célokkal és a megvalósításukhoz szükséges 320 intézkedéssel. A javaslatok az éghajlatváltozás és a környezetvédelem, az egészségügy, a gazdaság, a társadalmi igazságosság és a foglalkoztatás, az értékek és a jogok, a jogállamiság, a biztonság, a digitális átállás, a demokrácia, a migráció, az oktatás, a kultúra, az ifjúság és a sport témaköreire vonatkoznak.

(MTI)

Nyitókép: MTI

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor miért viselkedtek úgy, mintha háborúban állnátok?

1.
"
Nem vagyunk háborúban Oroszországgal, ugyanakkor kiállunk Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége mellett, miközben arra törekszünk, hogy visszaállítsuk a békét a kontinensen
"

A franciák nem akarnak belépni a háborúba (ellentétben Líbia esetében).

2.
"
Uniós bővítés

Az Unió bővítésével kapcsolatban Emmanuel Macron azt mondta, Ukrajnát Európa már most a szívében hordozza. A tagjelölti státusz esetleges gyors megadása ellenére
az uniós tagsághoz vezető folyamat azonban több évet, vagy akár évtizedet vesz igénybe
"

Ez Ukrajnának szól. Nem fogják soron kívül felvenni őket, ami valószínűleg azt jelenti, hogy soha. (mint a törökök esetében)

3.
"
A francia elnök emlékeztetett, az Európai Unió példátlan szankciókat fogadott el,...
"

Ami az én értelmezésemben azt jelenti, hogy az eddigi szankciók is bőven meghaladják a keretet, továbbiak egyelőre nem lesznek.

Összességében pozitív üzenetnek tűnik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés