Az ellenzék Stockholm-szindrómája

2022. május 9. 16:07

Lendvai Ildikó
hvg.hu
Nem azért buktunk meg, mert az ellenzék túlságosan rendszer- vagy Orbán-kritikus volt.

„Megesik, hogy valaki mások fogságába esik. A politikában is előfordulhat ilyesmi. Ez még nem a vég: ebből ki lehet szabadulni. Az igazi baj akkor jön, ha a fogoly beleesik a közismert Stockholm-szindrómába. Sokkolva a frusztráló tehetetlenségtől, elkezd azonosulni rabtartói nézőpontjával. Legyőzhetetlennek tekinti őket, akarva-akaratlanul kezd megfelelni az elvárásaiknak.

Kutatók szerint ez a jelenség a foglyul ejtések 27 százalékában is megtörténhet. Az áldozat akár úgy is érezheti – családon belüli erőszak esetén ez nem ritka –, hogy megérdemli a sorsát. Az elnevezés onnan származik, hogy Stockholmban egy esetben a bankrablók túszai öt nap lelki terror, agymosás után már maguk is igyekeztek meggátolni a kiszabadítási akciót. Később megtagadták a tanúskodást is.

Az ellenzéket ma két veszély fenyegeti. Az egyikről sok szó esik: ez a tanulságok levonása, illetve a változásra való képtelenség. A másikról kevesebb. Ez a Stockholm-szindróma: amikor a legyőzőink álláspontját fogadjuk el arról, mi is a baj velünk, és hagyjuk elfűrészelni értékrendünk gerendáit. Az ő magatartásukat, nyelvüket, világlátásukat látjuk érvényesnek, pusztán attól, hogy most ők a helyzet urai.”

Nyitókép: Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem. Hanem mert a fő üzenet, háború Oroszország-ellen, energiaválság, migránsok és LMBTQWERRT... nem találkozott a többség akaratával. Ilyen egyszerű.

Ildikó!
A lényeget nem látod, a zsidó értelmiség különböző pártjai addig nem nyerhetnek választást, amíg nem tekintik magukat a többségi magyar nemzet részének, amíg nem tudnak mit kezdeni a nemzet attribútumaival, amíg idegen érdekeket szolgálnak a nemzet érdekeivel szemben, amíg bunkónak, mucsainak, genetikai alattvalónak tekintik a magyarokat, az itt élő horvátokat, németeket, ruszinokat, románokat, horvátokat, cigányokat és a többieket. A vidékieket és a fővárosban élő, többségében vidéki gyökerekkel, ősökkel rendelkező embereket. Emiatt fogjátok 24-ben elveszíteni a fővárost is. Akadályt képeztek az országot hazájuknak tekintő zsidóság számára is.

Azért hasalt az ellenzék, mert ez a cenzor nem cenzúrázta őket eléggé.

Lehet, h. nem volt nyerő a parlamenti, a jó modort és ízlést mellőző viselkedésetek. Az üléseket a TV közvetíti, a Tordai cöf-cöfjétől volt sok emlékezetes pillanat.

Volt a Fidesz is ellenzékben, ezt a cirkuszt nem csinálták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés