A Miniszterelnökség egyik főosztályvezetőjét is letartóztatták, 15 évet is kaphat

2022. május 9. 10:06
Pénzügyminisztériumi tisztségviselőkön kívül a Miniszterelnökség egyik vezető beosztású munkatársa is gyanúsítottja lett a két minisztériumot érintő hivatali vesztegetési ügynek.

Korrupció gyanúja miatt egy olyan miniszterelnökségi vezető került rács mögé, aki az ügyészség szerint kenőpénzért vállalta, hogy elutasított EU-s pályázatok felülvizsgálata a támogatást kérők számára kedvezően alakuljon. Ha elítélik, a főosztályvezető akár 15 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

A 24.hu információi szerint a tárca egyik főosztályvezetőjéről van szó, akit le is tartóztattak a hatóságok. A tisztviselőt 2016 elején helyezték a Miniszterelnökség Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságának állományába. Itt aztán az RRF Terv Végrehajtásáért és Fejlesztéspolitikai Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára került.

Az RRF az Európai Unió helyreállítási alapja (Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz), amelynek forrásait alapvetően a magyarországi korrupció miatt nem folyósítja hazánknak Brüsszel. Az Európai Bizottság konkrét ügyeket kifogásolva indította meg Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust.

Most azonban korrupció gyanúja miatt pont egy olyan kormánytisztviselő került rács mögé, aki épp a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatos munkát végzett. A vádhatóság szerint a Pénzügyminisztérium munkatársai kenőpénzért cserébe abban segítettek a pályázóknak, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, illetve az azokkal kapcsolatban indított ellenőrzések számukra kedvezően végződjenek.

Ha ez mégsem sikerült, akkor jött képbe a Miniszterelnökség főosztályvezetője.

A Miniszterelnökség főosztályvezetője ellen háromrendbeli vezető beosztású hivatali személy által, az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása a gyanú, amiért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ha elítélik. A gyanúsítás alapját egyebek mellett több ezer oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv képezi ez esetben is.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben április végén közölte, hogy több minisztériumi tisztviselőre csapott le összehangolt bűnügyi akcióban, amelyben csaknem 150 ügyész és rendőr vett részt. A korrupciós ügynek azóta már húsz gyanúsítottja van, közülük heten jelenlegi vagy volt minisztériumi tisztviselők. A Pénzügyminisztérium egyik tanácsosánál 190 millió forint tisztázatlan eredetű pénz került elő, ami állítása szerinte nyugdíjba vonult édesanyja vagyona.

Fotó: MTI/ MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A korrupció visszaszorításának legfőbb eszköze a leleplezett esetek
nyilvánosságra hozatal. Hangsúlyoznám a lehellgatás szerepét ezzel
kapcsolatban.

Kacscsőrű Emlőske, lehet pegazusbizottságokat alakítani, mert O1G.

"A Szovjetunió Kommunista Pártjának költségvetése mindig 'top-secret' besorolású volt."-mondta Aleksander Kotenkov, egy állami jogi hivatalnok. ..."A Párt mindig azt hangoztatta, hogy minden vagyona a tagdíjakból származik, de dokumentumok mutatják, hogy a Szovjet Kommunista Párt gazdagságának minden forrása állami tulajdonból ered."
Ez volt a helyzet az MSZMP-vel is. Ez mikor lesz felderítve és visszaszolgáltatva?
(Stephen Handelman: Comrade Criminal, Russia's New Mafiya (Kriminális elvtárs, Oroszország új maffiája), Yale University Press, 1995. 98.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés