Sokak szerint 1991 orosz „Trianon” volt, Oroszország pedig most hajtja végre a maga revízióját

2022. május 8. 15:30

Demkó Attila
Facebook
Ezt az érvelést, párhuzamot vessük már el, nagyon nem jó,  tényszerűen nem az.

„Rövid idő alatt harmadszorra ütközöm bele abba az érvelésebe, hogy orosz »Trianon« volt 1991 és Oroszország most hajtja végre a maga revízióját.

Tényleg nem értem, sokan miért gondolják így. Oroszország Magyarországgal ellentétben egy hódító birodalom volt, és ami szétesett 1991-ben, az pár száz év alatt állt össze nagyon kemény hódítással, nem egy ezer éves szerves egység volt.

Ráadásul a 22 millió négyzetkilométerből 17 millió megmaradt, ez 77% – egy napon nem említhető 23%-nyi területi veszteség Trianonnal.

Emellett hatalmas nemzetiségek által lakott területeket is megtartottak, olyanokat, amelyeket meglehetős kegyetlenséggel alig 200-250 éve hódítottak meg. Hol van ebben bármilyen hasonlóság a magyar helyzettel?

Tényleg sok orosz került 1991-ben kisebbségi sorba – ezek közül nagyon sokan 1945 után kerültek letelepítésre a Baltikumban vagy éppen Közép-Ázsiában. Az orosz kisebbségek jelentős része messze nem történelmi, mint a magyarok, hanem birodalmi telepítés – hol ipari központba, hol biztonsági okból. Megint kérdem: hol van ebben bármilyen hasonlóság a magyar helyzettel?

Ukrajna persze más – ott valóban történelminek mondható az orosz nemzeti jelenlét.  A Krím tényleg komoly orosz fájdalom volt, de egy 27 000 négyzetkilométeres terület a 17 millió négyetkilométeres Oroszszághoz képest nem »trianoni« léptékű veszteség – ráadásul a revízió már 2014-ben megtörtént.

De ha a egész Novorossziját számoljuk is, ha valaki elfogadja az orosz érvelést, azt se nevezzük már orosz Trianonnak, nagyon más a lépték. Összehasonlíthatatlan azzal a veszteséggel, ami 1920-ban Magyarországgal történt.

Ezt az érvelést, párhuzamot vessük már el, nagyon nem jó,  tényszerűen nem az.”

Nyitókép: Kígyó-sziget, 2022. május 8.
A Planet Labs PBC által közreadott műholdfelvételen sűrű fekete füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételeztt ukrán dróntámadás után 2022. május 6-án.
MTI/AP/Planet Labs PBC

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Krimet ráadásul Oroszország / SZU /Hruscsov önként odaadta az Ukrán SZSZSZK-nak.
Hruscsov neve alapján és a Wikipédia szerint orosz ,legfeljebb az SZKP helytartójaként az Ukrán KP vezetője volt.
Az oroszok most visszavették, mert bérelt szevasztopoli bázisukat Ukrajna odaadta volna az USA tengerészetének.

Trianon valoban sokkal durvabb es relative nagyobb lepteku volt de attol meg a parhuzam valos.
nagyon sok orosz kerult ugy idegen orszagba egyik naprol a masikra hogy errol nem kerdezte senki, a szulofoldjen egy uj hatalom uldozi amiert az anyanyelvet, kulturajat, anyaorszagat nem adja fel.

nagyon is hasonlo meg ha igaz is hogy a mienk sokkal sulyosabb

Úgy gondolom, kiderülni látszik, h. Ukrajna nem elég erős ahhoz, h. egy szomszéd atom-hatalomnak sorozatos érdeksérelmet okozzon. Magában egészen biztosan nem, a "művelt" Nyugattal a háta mögött meglátjuk. Az idő Zelenszkijnek SEM dolgozik.

A Nyugatnak SEM, mert érdeksérelmek és külön utak ott (itt) is vannak bőségesen. Nyugat-Európa feltehetőleg erősebb lenne gazdaságilag vállvetve Oroszországgal, mint ellenében.

Végső soron mindenki élni, jól élni szeretne, a túlélés önmagában kevésbé vonzó cél. A gyűlölet, megvetés, mások szabályos lenézése negatív. Hol a kompromisszum lehetősége az ukrán nyilatkozatokban?

Ad 1. Szerinted a Szovjetunió úgy néz ki mint egy győztes?

"És valljuk be, ha olyan kstonai erővel rendelkeznénk, mint Oroszország, már visszavettük volna."

Különösen azért, mert léthatóan semmilyen nemzetközi jog, egyezmény nem elég ahhoz, hogy meggátolja a szomszédos országokban a magyarok sérelmére elkövetett atrocitásokat, jogsértéseket és az erőszakos asszimilációt. Ami vérforraló.
Viszont kellő katonai erő híján a létszámbeli és gazdasági megerősödésre kell törekedni, az hozza meg a lehetőséget a magyarlakta részek visszatérésére.

Akkor még nem tudták, hogy valójában a NATOval állnak háborúban.

Izrael kétezer év után lett újra zsidó állam, szóval minden elképzelhető. Ha elegen hisznek benne és tesznek érte, még akár lehetséges is.
Egy szilárd cél pedig akár erősen inspiráló is lehet, és akár a hiányzó nemzeti minimumot is megteremtheti.

A harcok vége volt 1945-ben nem az eredmények learatása. Az később jött az angol gyarmatbirodalom elvesztésével, a francia gyarmatbirodalom elvesztésével és a Szovjetunió eltűnésével a történelem szemétdombján.

volt egy koztes lepcso, elobb az Orosz Birodalombol csinaltak egy mesterseges "szovetseget" azelott soha nem letezett allamokkal, majd utana "vissza"adtak nekik a sosemvolt fuggetlenseguket.
Voltak Magyarorszag eseten is hasonlo tervek csak ott nem volt ra idejuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés