Szijjártó: Magyarország nem fogja megszavazni az újabb brüsszeli szankciós csomagot

2022. május 8. 18:36
Nem fogunk megszavazni új szankciócsomagot, amíg nincs megoldás a magyar energiabiztonságra – húzta alá a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Nem fogjuk megszavazni az újabb brüsszeli szankciós csomagot, amíg nincs megoldás a magyar energiabiztonságra – erről írt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán vasárnap.

„Nekünk, magyaroknak a minél előbbi béke az érdekünk”

„Ma ismét telefonon beszéltem Shahid Abdullah barátommal, az ENSZ Közgyűlésének elnökével, akivel gyakran egyeztetünk az ukrajnai háború kapcsán” – írta bejegyzésében Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter arra kérte az elnököt, hogy az ENSZ továbbra is vesse latba minden tekintélyét a tűzszünet és a béketeremtés érdekében,

hiszen „nekünk, magyaroknak a minél előbbi béke az érdekünk”.

„Beszéltünk az újabb brüsszeli szankciós csomagról is. Shahid jól tudja, hogy mi eddig az összes szankciós csomagot megszavaztuk, de ez a legújabb lerombolná az eddig biztos lábakon álló magyar energiaellátási biztonságot. Mindaddig, amíg nincsen megoldás a brüsszeli javaslat által előidézett problémára, addig mi ezt a csomagot nem fogjuk megszavazni” – írta Szijjártó Péter.

A tárcavezető bejegyzését az alábbiakban tekintheti meg:

Kapcsolódó

Von der Leyen: Az Európai Bizottság az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolja
Kedden Putyin írta alá a nyersanyagok exportjának tilalmát, szerdán az EU akarja betiltani az importot. Bővebben is érdekel...

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 189 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyugodj meg, van még pár ország, akinek ez szintén nem felel meg, csak sunnyognak. Ezek haladékról beszélnek, határidőket vállalnak fel, amiről már most tudják, hogy nem tudják teljesíteni. Orbán az egyetlen, aki ezt nyíltan kimondja, aki ezt nyíltan ki meri mondani.

Ez gazdasági kérdés, erről csak racionálisan lehet beszélni. Itt nincs helye szimpátiának, szolidaritásnak, az oroszok ezt a háborút attól függetlenül folytatni fogják, hogy veszünk tőlük olajat, gázt, vagy nem veszünk. Már az amerikai pénzügyminiszter is figyelmeztetett, hogy az EU embargójának világszerte árfelhajtó hatása lesz és ennek előnyeit az oroszok is élvezni fogják. Más nagy vásárlókat ugyanis nem fog érdekelni az USA-orosz háború.

Miért kellett volna Szíjjártónak Kijevbe látogatni? Mi dolga lett volna ott? Akik eddig odalátogattak, azokról Zelenszkij úgy beszélt, hogy ne csak szelfizni menjenek oda. Az ilyen protokoll megnyilvánulásoknak semmi értelme. Több értelme lett volna évekkel ezelőtt, amikor elmagyarázhatták volna az ukrán vezetésnek, hová vezethet az, ha sokáig provokálják az oroszokat a Donbasz vidékén.

Ukrajna egyelőre orosz gázon és orosz olajon él.

Most éppen nem találok mást, amin röhögni lehetne. Marad ez a balf@sz.

Jól van, elmondtad a kötelezőt, igaz, elég slampos duma, de mehetsz a pénztárhoz. Ha gondolod, igazoljuk, hogy te mindent megtettél.

Az EU vezetői parancsot kaptak a tagállamok tönkretételére. Érdekes módon ejtve vannak már a migránsok, nincs szó a kerítésről, nincs szó az LMBTQ-gender-stb. lobbiról, úgy tűnik, most már másról van szó.

Most kell észnél lenni, ha van még józan ész valahol. Amíg a migrációs politikát még el lehetett adni holmi jóemberkedéssel, a mostani ötletet az embargóról már nem lehet kellően alátámasztani. Ez egyszerűen gazdasági kérdés, amit papíron, számokkal lehet érzékeltetni. Valahol valakik nagyon elhatároztak valamit, ha racionálisan áttekinthető kérdésben morális alapokra helyezve öngyilkos megoldást akarnak az államokra erőszakolni.

Fiacskám az önfeledt heherészés közben már elfelejtetted, hogy 2002-ben Medgyessyék elismerték, jó állapotban van az ország, csak szerintük ebből többet kéne juttatni az embereknek. Te akkoriban nem hallottál erről?

Aztán Medgyessy beváltotta az ígéretét, kiszórta a pénzt, és elindult a lejtmenet. Az államadósság az 56% körüli mértékről 85% környékére emelkedett. A devizahitelezést más országokban is folytatták, de időben leállították. Viszont Gyurcsányék más országok intézkedéseit látva még akkor sem függesztették fel, amikor már a svájci nemzeti bank adott ki figyelmeztetést, hogy a frank árfolyama el fog szállni. Például a Raiffeisen bank otthon, saját országában már nem foglalkozhatott devizahitelezéssel, de nálunk még tehette.

Nem tudom, ott fenn a magas lovon felhős idő volt, és ezeket nem láttad?

El País: ...a Bizottság május 18-án hozza nyilvánosságra a földgáz felhasználására vonatkozó racionalizálási terveit, kitérve a tömegközlekedésre, a lakások fűtési hőfokának csökkentésére, a közszolgáltatásokat érintő korlátozásokra.
Még egy-két sokatmondó hír:
14.44: Ursula der Leyen: ...az EU legyőzi az ukrán háború jelentette kihívást.....tényleg jól haladunk ezen az úton, összeomlik az EU gazdasága, jön a tömeges munkanélküliség, nyomor, szegénység, szociális lázadások korszaka...
Roberta Metsola EP elnök: Kijev az európai értékekért harcol.......ki gyilkolt le több, mint húszezer ukrajnai oroszt, ki hozta meg a nyelvtörvényt...vagy ezek az európai értékek?
G7 nyilatkozat: ...Moszkva az ukrán termelés, export blokkolásával kockáztatja a globális élelmiszer biztonságot...ki az aki ebből hasznot húzhat...ki fogja kielégíteni a keresletet?
18.43: Sholz: ..nem visszük bele a NATO-t a háborúba...már nem kell, mindez megtörtént.
Dőlnek Kijevbe a dollár milliárdok - USA, Anglia, IMF , stb......mit fognak ezért az ukránok fizetni, mi marad még az országukból?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés