Ortodox egyházi vezetők: Orbán Viktor a józan ész megmaradt hangja Európában

2022. május 8. 14:30
Magyarország számára a vallásszabadság szent és sérthetetlen Azbej Tristan államtitkár szerint.

„Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását” –  jelentette ki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a közmédiában, miután kiderült, az Európai Unió az ukrajnai háborúval összefüggésben az orosz ortodox egyház vezetőjének, Kirill pátriárkának a szankciós listára helyezését tervezi.

Azbej Tristan hangsúlyozta: „Magyarország elítéli, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt agressziónak tartja, több szankciót támogatott, ám nem törekszik arra, hogy valamelyik oldalra álljon”. A béketeremtést támogatja, és károsnak tartja a kontraproduktív, józan ésszel ellentétes szankciókat. 

Az államtitkár tájékoztatása szerint az orosz ortodox egyháznak világszerte 160 millió híve és negyvenezer papja van, „az Európai Bizottság eszement elképzelése azonban még azt is tiltaná, hogy az ortodox egyházfő az unió területére lépjen, azaz elszigetelné az ott élő híveket vallási vezetőjüktől.

Ez az ötlet káros, nem vezet megbékéléshez”

– húzta alá. 

Ennek kapcsán – folytatta – több egyházi vezető, például a szír ortodox pátriárka, az Örmény Apostoli Egyház külkapcsolati ügyekért felelős vezetője, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje kormányzó főpapjának tanácsadója is levélben fordult

Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a kereszténység és a józan ész megmaradt hangjához az Európai Unióban.

„Magyarország számára a vallásszabadság szent és sérthetetlen”

Azt írták, az Európai Bizottság elképzelése veszélyes precedens teremthet más egyházak sakkban tartására, politikai szankcionálására is. „Magyarország számára azonban a vallásszabadság szent és sérthetetlen, ezért nem támogatja egyházi vezetők szankcionálását” – hangsúlyozta a Miniszterelnökség államtitkára.

A történtek kapcsán péntek reggel a a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette, hogy Kirill pátriárka védelme érdekében ha kell, akkor Magyarországnak a nyílt vitáig is el kell mennie.

(MTI)

Nyitóképen Orbán Viktor miniszterelnök Esztergomban. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán eme józanságát próbálják a balosok és az EU vezető "putyinizmusként" láttatni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés