Orbán Viktor: Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával

2022. május 06. 07:42

A rezsicsökkentésnek vége van, ha elfogadjuk a Bizottság jelenlegi embargós javaslatát – húzta alá a miniszterelnök.

2022. május 06. 07:42
null

Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendége volt május első péntekén. Az első téma a hatodik szankciós csomag volt. Orbán Viktor elmondta, hogy úgy gondolta eredetileg, hogy majd csak a kormányalakítás után ad újra interjút a Jó reggelt Magyarország című műsorban, viszont most kénytelennek érezte.

– mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyenék nem egyeztettek mindenkivel az olajszankciók kapcsán. Több baj van a bizottság javaslatával – mondta, majd kifejtette, hogy korábban abban állapodtak meg a kormányfők, hogy minden országnak szuverén joga, az energiabiztonságának biztosítása. A bizottság mindenféle egyeztetés nélkül előállt a javaslatával, és egységes szabályt akarnak – mondta a kormányfő.

Gazdasági atombomba

Elmondta Orbán Viktor, hogy Magyarországra az olaj csak és kizárólag csővezetéken keresztül tud érkezni.

Minden olyan javaslat, amely figyelmen kívül hagyja ezt, az egy atombomba a magyar gazdaság ellen

– mondta. Van lehetőség, hogy más irányból érkezzen olaj ide, de ez Horvátország számára nagy teher lenne, Magyarországon olyan finomító működik, amelyet kizárólag az orosz olajra terveztek – fejtette ki Orbán. 

„Természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon” – fogalmazott a miniszterelnök. Kijelentette azt is, hogy több százmilliárd forint lenne a finomító átalakítása, és utána drágább lenne az ideérkező olaj, mint korábban.

Öt év kéne az energiarendszer teljes átalakítására

A javaslat semmilyen megoldást nem tesz az asztalra, így teljesen elfogadhatatlan – mondta Orbán Viktor. Elmondta, az, hogy át tudjunk állni egy másik olajellátási rendszerre, több ezer milliárd forintba kerülne. 

Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme ekkora átállásnak? – tette fel a kérdést a kormányfő.

A rezsicsökkentésért dúl a harc

Orbán Viktor kifejtette, az nem működik, hogy a magyar érdekekkel szemben terjesztenek elő javaslatokat, ezt most vissza kell küldeni,

dolgozzanak ki új javaslatot.

Ha nem oldják meg a magyar kérdést, és bevezették volna az olaj-és gázembargót, akkor vége lenne a rezsicsökkentésnek – fejtette ki. Ez egy harc most a rezsicsökkentés érdekében – mondta a kormányfő.

Magyarország vörös vonala

Elmondta a kormányfő, hogy az eddigi öt szankciócsomag, amelyeket bevezetett Európa, nagyobb gondot okoztak az európai gazdaságnak, mint az orosznak. „Legjobb meggyőződésem ellenére a szankciók első öt csomagjára igent mondtam, de

– mondta a kormányfő.

„Ez nem a mi háborúnk”

Elmondta Orbán Viktor, hogy az energiaembargó vörös vonalán túl van egy másik vörös vonala is Magyarországnak: az, hogy egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek. Orbán elmondta, hogy minden országnak megvannak a maga háborús tapasztalatai, épp ezért fontos tisztázni, hogy ki háborúzik, 

ez pedig egy orosz-ukrán háború – jelentette ki.

Az oroszok támadták meg Ukrajnát, ezért ez nem a mi háborúnk, mondta a miniszterelnök. A mi álláspontunk a béke, se a francia elnök, se a német kancellár nem járt sikerrel a saját moszkvai békemisszióján.

Sem amerikai, sem német, sem lengyel érdeket nem fogunk azonosítani a magyar érdekkel, ezért ki akarunk maradni ebből a háborúból.

„Kárpátalja is lőtávolságba került”

Orbán Viktor reagált arra is, hogy Kárpátalját is lőtték az oroszok: aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére, így Kárpátalja is lőtávolságon belül került, mert valaki fegyvert szállított – mondta. Aki fegyvert szállít be, az az ott élő embereket célponttá teszi.

A készülő kormányról

Orbán Viktor beszámolt az új kormányról is. Elmondta, hogy erdő közepén van a kormányalakítást illetően. Kifejtette, hogy

a kormányalakítások esetében úgy tervezett korábban, hogy milyen kihívásokra kell számítani.

Hozzátette, hogy a migráció velünk marad, a migrációs nyomás nőni fog, a pandémia még nem ment el, és itt van ez a háború is. Olyan kormányt kell alakítani, amelyek ezeknek a kihívásoknak megfelel – mondta a kormányfő. Jelentősen át fog alakulni a kormány szerkezete, sok új embert akarok behozni – tette hozzá.

Kormányalakítási menetrend

Legkésőbb május végére lehet új kormány – jelentette be a miniszterelnök. Elmondta, hogy van akivel már sikerült megállapodnia, van akivel még nem, viszont ez egy olyan munka, ami a legnagyobb felelősséggel jár. 

Csak a legkiválóbb embereket kérik fel

– mondta a kormányfő. Elmondta, hogy május 16-án tesz majd esküt a parlamentben, utána pedig kell még 7-8 nap, hogy be tudja mutatni az új kormány tagjait.

 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 395 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerekperec
2022. május 07. 01:09
A tolvaj disznófejü O1G ott keveri a szart ahol csak tudja... Orbán pénteki nyilvános nézeteltérése azzal fenyegetett, hogy megtöri azt a meglepően egységes frontot, amelyet az Európai Unió Oroszország ukrajnai inváziója óta előrevetített, és több körben is megállapodott olyan szankciókról, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak, csekély megosztottság mellett. Noha Orbán retorikájára nem érkezett azonnali válasz az Európai Bizottság részéről, kijelentései nem maradtak észrevétlenül az orosz hatalmi körökben. Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke, aki jelenleg Vlagyimir V. Putyin elnök Biztonsági Tanácsának alelnöke, dicsérte Orbánt, amiért „bátor lépést tett a hangtalan Európa érdekében”.
bogidomi864
2022. május 06. 21:23
A kritikának van kultúrája! A köpködés, rágalmazás, az Orbán fóbia nem kritika, hanem gagyi vádaskodás! Azt mégsem kérheti a pehely könnyű, kormányzásra alkalmatlan ellenzék, hogy szimla barátságból a konzervatív oldal adja át a hatalmat! A küzdés, küzdeni tudás Isteni adomány! Vagy van vagy nincs! Miniszterelnökünknek van! Ha kell a falon is átmegy! Vannak alapdolgok, axiómák, melyben tappodtat sem engedhetünk az EU-s 1 bites aktatologatóknak! Nincs még egy olyan ország, melynek olyan gyalázatos, saját hazájára támadó ellenzéke lenne mint Magyarországnak! Vannak mmindenhol ellentétek, de a haza mindenhol mindenek előtt! Az Apró unoka, Dobrev Klára (DK), Újhülye, a Momentumos libák, Cseh Katalin, Donát Anna, Orosz Anna, az idegen lekületű francia besugó FEGYŐR naponta jelentették fel Magyarországot! Követelték, hogy büntessék meg országunk, ne fizessék ki a szerződések szerinti támogatásokat, holmi gumi szabályokat, jogállamiság, demekrácia találtak ki! A magyar emberek április 3-án ezzel válaszoltak a szivárványos moslékosok hazaárulására! Elszenvedték a negyedik, az eddigi legnagyobb megalázó vereségük! Azóta is kerisik lakájmédiájukkal egyetembe a bukásuk okait! A hazaárulásuk az ok, nem kell keresni más okokat! Csak ezt nem merik megnevezni! A komcsi, bolsi Bolgár rádióban Bolgár elvtárs is ezt kutatja, kérve a hallgatók ötleteit is! A betelefonálók végtelenül elkeseredettek és a Bolgár elvtárssal egyidősek azzal vigasztalják az ős komcsi, bolsi műsorvezetőt, hogy életükben már Orbán marad nekik! Valóban, ahogy emlegettem vagy ötven évig a hatalom közelében sem kerülnek!
Dezsőke
2022. május 06. 17:54
ORBÁN VIKTORT AZ EU ÉLÉRE Orbán Viktor miniszterelnök jelenleg Európa egyik legmeghatározóbb politikusa Eredeti felelősségteljes gondolkodása szilárd nézeteinek vállalása utat mutat és erőt ad a nemzeteknek jövőjük építéséhez. Mer nem sodrodni a nyájjal, mer a jó érdekében tenni, a nehézségeket is vállalva. Orbán Viktor kellő saját erővel és akarattal bír tervei megvalósításához a legmagasabb rendű eszméket, értékeket képviselve. A jelenlegi politikai és gazdasági helyzetben Európának, az EU-nak erős kezű, határozott saját akarattal rendelkező távolra néző, az összefüggéseket érzékelő széles látókörrel és megfelelő tapasztalattal bíró, kiegyensúyozott, felelősen gondolkodó vezetőre van szüksége. Az EU -nak Orbán Viktor vezetésére van szüksége a jelenlegi súlyos helyzet legelfogadhatóbb megoldásáért.
Akitlosz
2022. május 06. 14:57
"Öt év kéne az energiarendszer teljes átalakítására" Hosszú háborút terveznek. Úgy tűnik, hogy belefér az öt év.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!