Olimpia Budapesten?

2022. május 4. 10:14

Dávid Ferenc
Hírklikk
Nem vagyunk partnerek a város korrupció általi kifosztásában és lakókörnyezetünk tönkretételében.

„Egy másik jegyzetemben (2022. január) jeleztem, hogy a 2024. évi (Párizs) és a 2028. évi (Los Angeles) olimpia rendezési joga már »elkelt«, és 2021. nyarán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy a 2032-es helyszín az ausztrál Brisbane lesz. Arra is kitértem, hogy Egyiptom hivatalos kérelmet nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) a házigazdai szerepért. Egyiptom mellett eddig India, Spanyolország, Törökország, Németország és az akkor még »békében élő« Ukrajna és Oroszország is megpályázta a 2036-os játékok megrendezésére vonatkozó lehetőséget. Látva a riválisok demográfiai nagyságát és gazdasági erejét (és most nem Oroszországra és nem Ukrajnára gondolok elsősorban), nem hiszem, hogy kicsi, törékeny és »mindenféle szélnek« kiszolgáltatott országunk érdemben versenyre kelhet a hatalmasokkal. A jelenlegi kormányfőnek, üzlettársainak és néhány sportdiplomatának tehát csak a tizennyolc év múlva sorra kerülő olimpia rendezési jogának megszerzése lehet a reális célkitűzés. Értem én, hogy jó dolog álmodozni, de mégis úgy érzem, hogy – egy napjainkban zajló véres háború szomszédságában és valóságában – nem egy »idetévedt« spanyol sportdiplomata nyilatkozatával kell hergelni a közvéleményt. Samaranchnak persze semmi sem drága, Schmitt Plagi bá’ társaságában könnyedén és optimista hangvétellel beszél a magyar jövőről: »Most már egyetlen dolog van csak hátra: célozzák meg az olimpiai rendezést. Önökben megvan ehhez a szenvedély, a tapasztalat, a megfelelő sportdiplomácia, és a kormányzás is sportvezérelt – kevés olyan ország van az öreg kontinensen, amely alkalmasabb lenne az olimpia megrendezésére, mint Magyarország.« Mit is mondjak? Maradjunk annyiban, hogy az ifjabb Samaranch nem sokat tud hazánkról.

A »messziről jött spanyolra« természetesen nem neheztelek, annál inkább haragszom arra a politikai vezetésre, amely nem hajlandó tudomásul venni, hogy Budapest lakossága nem akart és nem akar kierőszakolt olimpiát. Nem vagyunk partnerek a város korrupció általi kifosztásában és lakókörnyezetünk tönkretételében. És még valami: az olimpiai játék a nemes sportversengés történelmi jelentőségű fóruma és semmiképpen nem az arrogáns hatalom megnyilvánulásának forgószínpada. Csak ennyit kellene megérteni, és már a kedvünk is jobb lenne!”

Kép forrása: MTI/Illyés Tibor

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Láttam az ATV-ben Dávid Ferencet, ahogy a kampány utolsó hetében ellenzéki győzelemet vízionált. De mindent elmond, hogy a DK tagja, Gyurcsány csatlósa. Avagy: merjünk kicsik lenni!

"Nem vagyunk partnerek a város korrupció általi kifosztásában és lakókörnyezetünk tönkretételében."

Akkor hová lett 2019 óta a városnak az előző vezetés által itt hagyott pénze? Karácsony miért várja most azt, hogy az általa mindenek elmondott kormány segítse ki őket? Abban bízott, hogy nyernek és az új kormány megtéríti a kampányra felhasznált pénzt.

Nyugi! A franciák polgárháborúja miatt majd az utolsó pillanatban megkérnek minket, hogy ugorjunk be helyettük.

Előbb-utóbb ránk osztják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés