Az ukránok megtámadták a Kígyó-szigetet, az összes orosz meghalt

2022. május 4. 8:21
Az orosz parancsnokság állítólag tudta, hogy a szigetet meg fogják támadni, de semmilyen intézkedés nem történt.

Az Index Roman Cimbaljuk újságíró posztja alapján számol be arról, hogy a hetek óta orosz kézen lévő Kígyó-sziget ellen indítottak támadást az ukránok. Szerinte minden orosz katona meghalt, aki ott tartózkodott, pedig tudták, hogy támadni fognak rájuk. „Az ideiglenesen megszállt Kígyó-szigetre mértek csapást az ukrán fegyveresek, a támadás következtében minden orosz katona életét vesztette” – közölte. Közösségi oldalán az újságíró arról ír, hogy előző nap 8 katona hagyta el a szigetet, ők a Krím területére távoztak.

Az egyik evakuált szerint a parancsnokság tudta, hogy a szigetet meg fogják támadni,

de semmilyen intézkedés nem történt. Az újságíró szerint ezeket a katonákat az orosz vezetés eltűntnek tekinti.

Előzmények

Mint azt megírtuk, korábban a Kígyó-szigeten tizenhárom ukrán határőr tartózkodott, amikor megjelent egy orosz hadihajó. Az oroszok rádión fegyverletételre szólították fel a határőröket, az ukránok válasza világszerte az ukrán ellenállás szimbólumává vált.

„Ismétlem, tegyék le a fegyvereket, és adják meg magukat, különben tüzet nyitunk. Vették?” – hangzik az orosz hadihajó üzenete. Az egyik határőr megkérdezte a parancsnokukat:

„Megmondjam nekik, hogy kapják be?” „Feltétlenül”

– hangzik a válasz. A határőr ez után közli az oroszokkal, hogy bekaphatják. Sokáig úgy lehetett tudni, hogy a határőrök valamennyien hősi halált haltak, de később kiderült, hogy életben vannak, és egy fogolycsere keretében haza is térhettek. A sziget azóta orosz ellenőrzés alatt állt.

Nyitókép: Genya Savilov / AFP

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már a 13 sem stimmel...
"Az orosz hadsereg foglyul ejtett 82 ukrán katonát, akik a Fekete-tengeri Kígyó-szigeten állomásoztak - állította pénteken az orosz védelmi minisztérium. Ők "letették a fegyvert", és szabadon engedik őket, miután ígéretet tettek arra, hogy nem vesznek részt Oroszország elleni katonai akcióban - közölte Igor Konaszenkov, a minisztérium szóvivője."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés