Kincs: Minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket

2022. május 4. 10:39
A Kincs kutatásából az is kiderült, a megkérdezettek több mint háromnegyede szerint a kormány helytáll, és megfelelően kezeli a menekültek helyzetét.

A segítséget nyújtók 58 százaléka pénzadománnyal, 40 százaléka élelmiszerrel, 39 százaléka pedig egyéb adománnyal támogatta az ukrajnai háború elől menekülőket – közölte reprezentatív kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a nők 36 százaléka, a férfiak negyede vett részt adománnyal vagy önkéntes munkával a segítségnyújtásban.

Legnagyobb arányban a nyugdíjasok, a házasok, a kettőnél több gyermeket nevelők és a felsőfokú végzettségűek segítettek.

A segítséget nyújtó válaszadók csaknem ötöde - leginkább a 30 és 50 év közöttiek - önkéntesként is segítette a menekülteket – írták.  

Jól kezeli a kormány a menekültek helyzetét a megkérdezettek szerint

A felmérésből kiderült az is: a megkérdezettek több mint háromnegyede szerint a kormány helytáll, és megfelelően kezeli a menekültek helyzetét, a megkérdezettek mindössze 13 százaléka volt elégedetlen, és 10 százaléka nem tudta megítélni a kérdést.

Az emberek többsége jól informált: a válaszadók harmada tudja, hogy már több mint 600 ezer menekült érkezett az országba, harmada szerint kevesebb, mint félmillióan jöttek, negyedük pedig úgy tudja 500-600 ezren érkeztek Ukrajnából. A válaszadók fele arról is tud, hogy a határmenti településeken kialakított segítségpontokon – Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány, Tiszabecs – kapnak szervezetten ellátást a Magyarországra érkező menekültek, és 37 százalékuk azzal is tisztában van, hogy a budapesti BOK Csarnokban kialakított tranzitközponton is segítik őket – ismertették. 

Hozzátették: a menekültek támogatásában részt vevő szervezetek közül legtöbben a karitatív szervezeteket említették, legmagasabb arányban a Máltai Szeretetszolgálatot és a Magyar Vöröskeresztet. A többség azt is tudja, hogy a kormány, az egyházak és a civil karitatív szervezetek összefogásával történik a menekültek ellátása, amelyben jelentős szerepe van a gazdasági élet szereplőinek is – írták.

Továbbra is fontos az önkéntesek munkája

A Kincs felhívta a figyelmet arra, hogy a segítségre még mindig nagy szükség van, ezért továbbra is fontos az önkéntes munka. A BOK Csarnokban kialakított gyermeksarokban például továbbra is szeretettel várják az önkénteseket, akik a https://bokonkentesek.booked4.us/public oldalon regisztrálhatnak.

Az országos reprezentatív kutatás ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült április 13. és 22. között – olvasható a közleményben.

(MTI)

Nyitóképen menekülteket kísérnek a pihenőhelyre a BOK-ban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen segítünk, és nem csak a magyarok miatt. Mindig is segítettük Ukrajna népét. Ezért még egy köszönömöt sem kaptunk az ukrán vezetéstől a virtuóz Zelenszkijtől. De nem is azért tesszük, bár jól esne, mert ezzel jeleznék, hogy megbecsülnek bennünket.

Nem is értem, ha éhezik a népe, miért nem kaját kér Zelenszkij?
Fegyverekkel harcieszközökkel nem laknak jól a nők gyerekek katonák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés