A pápa moszkvai találkozási lehetőséget kért Putyintól

2022. május 3. 10:27
Ferenc pápa azzal a céllal utazna Moszkvába, hogy kísérletet tegyen a háború leállítására.

Ferenc pápa moszkvai találkozási lehetőséget kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az ukrajnai háború miatt – derült ki a Corriere della Sera című olasz napilap kedden megjelent interjújából, amelyet a katolikus egyházfővel készített. Ferenc pápa a háború kezdetén felkereste az orosz nagykövetséget, hogy magyarázatot kérjen, és felszólítsa Moszkvát a harcok befejezésére. Három héttel később Pietro Parolin bíborossal, a vatikáni diplomácia vezetőjével azt üzente Putyinnak, hogy szeretné meglátogatni őt Moszkvában. 

A pápa elmondta: bár ajánlata továbbra is él, még nem kapott választ, és attól tart, hogy Putyin most nem is akar vele találkozni. Azzal a céllal utazott volna Moszkvába, hogy kísérletet tegyen a háború leállítására. 

A katolikus egyházfő leszögezte: egyelőre nem megy Kijevbe, mert először Moszkvába kell mennie, és Putyinnal kell találkoznia. Ferenc pápa attól tart, hogy az orosz elnök nem fog megállni.

Fegyverkezés

A Corriere della Sera Ukrajna felfegyverzésére vonatkozó kérdésére a pápa azt mondta: mindig is elutasította a fegyverkezési versenyt. Hozzátette: nem tud válaszolni arra, hogy helyes-e az ukránok felfegyverzése, mert ahhoz túl messze van a konfliktustól. Az viszont egyértelmű, hogy Ukrajna területén fegyvereket próbálnak ki – jegyezte meg. A katolikus egyházfő szerint a háborúkat azért vívják, hogy az országok teszteljék az általuk gyártott fegyvereket. Erre szolgált a második világháborút megelőző spanyol polgárháború is – mutatott rá. 

A fegyverkereskedelem botrány, és kevesen lépnek fel ellene

– tette hozzá. 

Ferenc pápa elmondta: negyven perces virtuális találkozón vett részt az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárkával, aki az első húsz percben a háború jogosságát igazoló érveket olvasott fel neki. „Meghallgattam, és azt mondtam neki: semmit sem értek ebből. Testvérem, nem az állam papjai vagyunk, nem a politika nyelvét beszéljük, hanem Jézusét. Isten megszentelt népének pásztorai vagyunk. Ezért kell a béke útjait keresnünk, és a fegyverek tüzét beszüntetnünk” – mondta. Kirill pátriárka „nem válhat Putyin ministránsává” – jegyezte meg. A pátriárka nyíltan támogatja az ukrajnai háborút.

Kapcsolódó

Ferenc pápa: Orbán Viktor azt mondta nekem, hogy az orosz tervek szerint május 9-én véget érhet a háború

„Pesszimista vagyok, de minden lehetséges gesztust meg kell tennünk a háború megállítása érdekében” – fogalmazott az egyházi vezető. Bővebben...

(MTI)

Nyitókép: Massimo Valicchia / NurPhoto / AFP

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudod, ezek ortodox országok. A pápa nem egyházfője az ott élők tömegeinek és pl. az ottani ortodox egyházaknak sem. Ezért nem, a háború előtt nem volt fontos. Most lehet fontos, ha esetleg egy pápai kérés hozzájárul a háború sürgős abbafejezéséhez.

Három féllel kell beszélni, pápa úr!
Putyin az egyik, USA a másik és Zelenszkij a harmadik.

És ha fél? Szerinted nincs rá oka? De ha a félelemből egy moszkvai vizit következik és nem az ágybavizelés, akkor az irány rendben van.

Hát, ha jól látom, a pápának sem tűnik valószínűnek. De ha Putyin esetleg arcvesztés nélkül akarna kijönni a konfliktusból, egy jó ürügy lehet, hogy a pápára hallgatott.

Pontosan, Z. nem játszik, csak egy színjáték amit csinál.
A gond az és többek között ezért most támadott Putyin, hogy az USÁ-ban ki a fasszal lehet beszélni?
Biden egy hülye, Kamala ostoba, Pelosi ugyanolyan, mint a Biden és így tovább? A CIA-ét kell keresni, vagy a tábornokokat?
Az USA a hülye választásával úgy járt, mint az EU. Nincs kit felhívni.

Szép kezdeményezés, de reménytelen.

Mondjuk ez síkhülyeség, de a te dolgod...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés