The Guardian: Veszélyben a sajtószabadság négy kelet-európai országban

2022. április 27. 8:15
Magyarországon volt a legmagasabb azon válaszadók aránya, akik szerint az országban nem tekinthető szabadnak a média – számol be a brit lap egy nemzetközi felmérésre hivatkozva.

Egy Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában elvégzett, sajtószabadsággal kapcsolatos felmérés eredményei szerint a válaszadók több mint fele aggódik a sajtószabadság helyzete miatt, és Magyarországon volt a legmagasabb azon válaszadók aránya, akik szerint az országban nem tekinthető szabadnak a média – számolt be róla a The Guardian. A felmérés, amit a Committee for Editorial Independence és az International Press Institute (IPI) csehországi bizottsága kezdeményeztek, egyben része az Európai Bizottság készülő médiaszabadsági jogszabály-tervezete kapcsán indított konzultációs folyamatnak is.

Az eredmények szerint Magyarországon csak a válaszadók 30 százaléka szerint szabad a média, és a részletesebb adatokból az is kiderült, hogy a Fidesz-szavazók tartják a legkevésbé fontosnak médiaszabadságot, és a felmérésben egyedülálló módon 30 százalékuk támogatja, hogy a médiatulajdonosok alakítsák a sajtóban megjelent tartalmakat. A The Guardian idézte Munk Veronikát, a Telex főszerkesztőjét, aki szerint a sajtószabadság magyarországi helyzetének gyors ütemű romlása figyelmeztetésül szolgálhat mások számára, hogy mennyire gyorsan végbemehetnek ezek a változások.

(Fotónk illusztráció: A Kérek egy hírlapot! sajtótörténeti kiállítás Pécelen, a Ráday-kastély Márványistállójában 2019. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 227 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Milyen érdekes, hogy pont a V4-ek:-)))
Hiteltelen bagázs.

Milyen bájos, ahogy a liberális média-diktatúra országaiban a magyar sajtószabadságért aggódnak... Április 3-án az is kiderült, hogy van sajtószabadság, mert a választópolgárok a voksaikkal keményen megfeleltek a liberális híreszteléseknek, hisztériának.

"a felmérésben egyedülálló módon 30 százalékuk támogatja, hogy a médiatulajdonosok alakítsák a sajtóban megjelent tartalmakat."

Aha, szörnyülködjünk eltartott kisujjal. Viszont melyik baloldali újságot zavarta, amikor Simicska oldalt váltott, és sorra kirúgta mindazon újságírókat, akik nem voltak hajlandóak követni az ő fordulását? Sokkal inkább a kárörvendezést lehetett csak onnan látni, valahogy akkor nem volt fontos, hogy a "médiatulajdonos ne szóljon bele az újságban megjelenő tartalmakba"
De a New York Times-ban is megszabadultak azoktól az újságíróktól, akik nem voltak hajlandóak elég gyorsan követni a progresszív ideológia változásait.

Most azokról beszélsz, akik a Telex, 444, HVG kommentjei közül kitörlik azokat a nem trágár, nem személyeskedő, nem trollkodó, csak épp ellenvéleményt megfogalmazó hozzászólásokat?

Vajon Európa nyugati részén van akkora megjelenési lehetősége a konzervatív, nemzeti, antiglobalista, LMBTQ és gender kritikus médiának, mint amennyi nálunk van az ellenzéknek?

Az.
Nekem elment a kedvem attól, hogy közéjük tartozzak.

Látod, látod, az ilyen kommentjeid miatt maradsz mindig is egy troll, akinek a hozzászólásaitól minden normális embernek (a baloldaliaknak) is érdeke megszabadulnia. Remélem, minél hamarabb lesz szűrés ismét.
Ja, és köszönöm, hogy magad demonstráltad a különbséget az érdemi és a provokáló (trágár, trollkodó) hozzászólások között.

Pontosan fogalmaztál.

A Twitter eladásának kapcsán már általános az a vélemény az amerikai baloldalon, hogy a demokráciának nem kevesebb, hanem több cenzúrára van szüksége.
Lehet, ez a bajuk Magyarországgal, túl sok a cenzúrázatlan sajtótermék...

Miközben:
A Brit Propagandaminisztérium körlevele a BBC-nek és az Anglikán Egyháznak 1944. február 29-én:

„Tudjuk hogyan viselkedett a Vörös Hadsereg Lengyelországban 1920-ban és hogyan viselkedett Finnországban, Észtországban, Lettországban, Galíciában és Besszarábiában a közelmúltban.

Ezért számításba kell vennünk, hogyan fog a Vörös Hadsereg bizonyára viselkedni, amikor lerohanja Közép-Európát….

Tapasztalatok mutatják, hogy a legjobb figyelemelterelés az atrocitás propaganda, amivel az ellenséget támadjuk. Sajnos a nyilvánosság már nem olyan fogékony, mint azokban az időkben, amikor (az első világháborúban) „hullagyárakról”, „megcsonkított belga babákról” és „keresztre feszített kanadaiakról” beszéltünk.

Ebből következően erősen kérjük együttműködésüket a nyilvánosság figyelmének elterelésére a Vörös Hadsereg tetteiről azáltal, hogy teljes szívükből támogatják a németek és japánok elleni vádjainkat, amelyek mint a múltban, ezután is nyilvánosságra kerülnek a minisztériumból.”

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés