A baloldali politikusok nem akarják elfogadni az országgyűlési tisztségeket

2022. április 27. 16:22
Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így azokra a házelnök tesz majd javaslatot.

Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így azokra a házelnök tesz majd javaslatot - mondta a szerdai tanácskozást követően Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője újságíróknak. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közleményben tudatta, szerintük a Fidesz javaslata a tisztségek elosztására nem felel meg a frakciók létszámarányának.

Kocsis Máté kijelentette:

a kormánypártok fenntartják a korábbi javaslatukat,

hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest. Ezt korrektnek, mandátumarányosnak és fairnek ítélte.

Kijelentette: a baloldali pártok nem tartották elfogadhatónak az ajánlatot, „eszük ágában nem volt megállapodni”. Kocsis Máté megítélése szerint ezt bizonyítja, hogy a hat baloldali frakcióvezetőből öt nem volt jelen.

Megerősítette: a bizottsági tisztségek és helyek harmadát, míg a jegyzői helyek felét ajánlották fel a kormánypártok az ellenzéknek. Ám utóbbiak új javaslatot kértek, holott négy éve nagyobb létszámmal elfogadták ugyanezt az ajánlatot – tette hozzá. Úgy értékelt: a baloldali pártok szerinte Kövér László házelnököt kezdik majd okolni, hogy nem kapják meg a kellő számú tisztséget, „pedig meg fogják”.

A reggeli, Gyurcsány Ferenc-féle eligazításnak ez volt a célja, számítottunk erre a forgatókönyvre”

 – mondta a baloldali pártok magatartásáról.

Úgy összegzett: a Fidesz az udvariasság és a politikai korrektség jegyében még ebben a hangulatban is azt kéri az ellenzéktől, minden őket megillető helyet töltsenek be, hajtsák végre a választók akaratát és képviseljék azokat az embereket, akik rájuk szavaztak, ne maradjanak távol a parlamenti munkától.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté beszélt arról is, úgy látja, hogy a baloldali pártok között még olyan alapvető kérdésekben sincs egyezség, hogy ki hova üljön a parlamentben. Azt mondta, rendkívül nagy marakodást lát, és hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök próbálja egyben tartani ezt a baloldali listát, hiszen mindenféle tárgyalásokra derül fény a sajtóban. Azt sem fogadják el a baloldali ellenzéki pártok, ami négy éven keresztül jó volt. Képzelhetik, milyen állapotban vannak – fogalmazott.

Kocsis Máté úgy értékelt: „ezek az emberek nem a választókat akarják képviselni,

ezek az emberek a saját boldogulásuknak tekintik a parlamenti képviselői helyet”.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, az ülésről távozó ” képviselők jelezték, hogy eljuttatják javaslataikat a kormányoldalnak, „magyarán szólva ez a cirkusz elsősorban a médiának szól”.

Azt hangsúlyozta, szerintük nem frakciók, hanem választási listák alapján kellene elosztani a megbízatásokat. Jelezte: parlamenti alelnöknek Dúró Dórát jelöli pártja, amely szeretné a nemzetbiztonsági és a vállalkozásfejlesztési bizottság elnöki posztját megkapni.

Dúró Dóra elnökhelyettes jelezte: a képviselői esküjüket egyelőre letenni nem kívánó momentumosokat nem számítva az ellenzékre adott szavazatok ötödét szerezte meg a Mi Hazánk, ezért ők ennek alapján tartanak igényt posztokra.
Hozzátette: így hét tisztség és 13-14 bizottsági hely járna a Mi Hazánknak, de ők ennél kevesebbet kérnek, hogy a posztok mindegyikét felelősségteljesen tudják betölteni, ellátni; előbbiből ötre, utóbbiak közül

a szerintük nekik járó mennyiség felére tartanak igényt.

Hangsúlyozta: pártjának „saját legitimitása van”, miközben a baloldalon több párt sem tudott volna önállóan a parlamentbe jutni vagy „kölcsönkért” képviselőt másik szervezettől, azaz „nem frakcióban gondolkodnak”.

A tárgyaláson részt vevő DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP és Párbeszéd közös, az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy értékelt: a Fidesz a megbeszélésen világossá tette, hogy továbbra is elutasítja a parlamenti tisztségek és bizottsági tisztségek 30 éves szokásjogának megfelelő, a frakciók létszámarányát kifejező elosztását.

Közölték, az ellenzék pártjai elfogadhatatlannak tartják azt, hogy a Fidesz „hatalmi szóval akarja átírni a választók akaratát, és a szélsőséges Mi Hazánkat kívánja messze parlamenti létszámarányát meghaladó mértékben parlamenti tisztségekkel jutalmazni a demokratikus ellenzéki pártok rovására”. Ez az egységes ellenzékre szavazó 1 millió 900 ezer szavazó akaratának tűrhetetlen semmibevétele – hangoztatták.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hurrá! Be se jöjjenek a Parlamentbe. Menjenek a lecsóba!

Több helyet adott nekik a Fidesz-KDNP, mint amennyi számarányosan járna nekik és még ők panaszkodnak.

Nem értem, miért nem tudják saját maguk elosztani létszámarányosan helyeket?

Nem szeretnék, hogy a külföldi megbízóik azt higgyék, nem csinálják eléggé a fesztivált a Parlamentben.
Ezért újra és újra cirkuszolnak, ellenkeznek, így vetik le a komoly munka nyűgét.
Látványpolitizálás-féle, nulla hozzáadott értékkel.

"A baloldali politikusok nem akarják elfogadni az országgyűlési tisztségeket"

"A képviselő joga és kötelessége, hogy kezdeményezően részt vegyen az Országgyűlés munkájában, elősegítse annak eredményes működését. Kötelessége részt venni az Országgyűlés ülésein, továbbá annak az országgyűlési bizottságnak az ülésein, amelynek tagja. (Ogytv. 28.paragrafus (1) bekezdés)"

Problémának tartom,hogy a képviselő a választók kezdeményezésére nem hívható vissza.

Gyurcsány seggében lefetyeltél, azért nem figyeltél az eseményekre.
Hamár így ráérsz keresd meg a komcsi gazdád szakdolgozatát!

Szent Pál azt írta, hogy :"Aki nem akar dolgozni az ne is egyék". Ezek a moslékosok nem akarnak dolgozni a fizut adják a szegényeknek.

Pont írni akartam neked Szélvész asszonyságnál.

Valahol csak meghúzta magát télvíz idején. Na meg éhes is volt mindennap.

Erről az aberrált karatekölyökről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés