Német külügyminiszter: Nincs tabu az Ukrajnának küldhető harci eszközök terén

2022. április 21. 16:13
Vizsgálják, hogyan tudnak fejlett harckocsikat adni Ukrajnának.

Németország számára nincs tabu az Ukrajnának biztosított harckocsik és egyéb fegyverzetek terén – jelentette ki Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere Eva-Maria Liimets észt külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Tallinnban.

Annalena Baerbock újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: Németország jelenleg vizsgálja, hogy a rendelkezésére álló Marder páncélozott szállító harcjárműveknek és a Leopard harckocsiknak milyen karbantartásra van szükségük ahhoz, hogy azokat Ukrajna rendelkezésére bocsáthassák. Hozzátette, hogy az ukrán csapatoknak külön kiképzésre volna szükségük az ilyen fejlett hadfelszerelések szakszerű használatához,

Berlin azonban kész finanszírozni e képzéseket is.

„Egymilliárd eurót biztosítunk (Ukrajna számára), hiszen nem csak a következő napokkal és hónapokkal kell számolnunk, hanem a következő évekkel is Ukrajna védelmét, a jövőbeli szabad Ukrajnát illetően” – fogalmazott a német külügyminiszter.

Baerbock észak-európai látogatásának második napján arról számolt be, hogy szerinte az egyik legnagyobb probléma a Mariupolban kialakított humanitárius folyosók biztonságának fenntartása. Mint elmondta, Németország a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával közösen dolgozik azon, hogy „világossá váljék, az embereknek el kell hagyniuk a várost, és az orosz bombázásnak le kell állnia, hogy így az ártatlan embereket biztonságban ki tudják menekíteni (Mariupolból)”.

A német külügyminiszter hangsúlyozta: Németország továbbra is mindent megtesz azért, hogy fegyverekkel és harci felszereléssel támogassa Ukrajnát. A sajtótájékoztatón Eva-Maria Liimets, az észt diplomácia vezetője kijelentette, hogy az Oroszország ellen bevezetendő következő szankciós csomagnak feltétlenül tartalmaznia kell az energiahordozókra kivetett büntetőintézkedéseket is. Liimets szerint el kell érni, hogy

Oroszországnak olyan költséges legyen az Ukrajna elleni háború, hogy leállítsa a támadásokat”.

Ezért az Európai Uniónak (EU) gazdasági szankciókat kell mérnie az orosz kőolaj- és gázszállításra is – tette hozzá. Mindeközben az észt parlament – Lettországot és Litvániát követve – csütörtökön megszavazta, hogy betiltsák a háborúban az oroszokat támogatónak és ezért jelképnek tartott „V” és „Z” betűk használatát az országban.

(MTI)

Nyitókép: PHILIPP SCHULZE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 288 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Németország számára nincs tabu az Ukrajnának biztosított harckocsik és egyéb fegyverzetek terén"

Biológiai és vegyifegyverek?

Ha nincs már Wehrmacht az oroszok ellen, jók lesznek a hoholok is.

Netán pávatáncot járnak?

Ukrán nácik, náci ukránok.

"
Mindeközben az észt parlament – Lettországot és Litvániát követve – csütörtökön megszavazta, hogy betiltsák a háborúban az oroszokat támogatónak és ezért jelképnek tartott „V” és „Z” betűk használatát az országban.
"

Haha, csapás, csapás hátán! Hogy ez a Putyin ezek után mégis hogyan képes folytatni a háborút, az rejtély!

Az oroszok célja, hogy Ukrajna ne csatlakozhasson a NATO-hoz, és az EU-hoz sem. Ehhez elég, ha fennáll a hadiállapot, még a megszerzett területekre sincs nagyon szüksége.

Lehet, hogy kidobott pénz. Az oroszok műholdon figyelik a vasútvonalakat, és ukrán területre érve a felújított harci járműveknek annyi. Ezeket nem lehet titokban szállítani.

Mármint a használatát, de a gyártását nem...

De ha az ukránokkal sem bírnak, akkor miért riogatnak azzal, hogy Ukrajna után majd Magyarország, meg a többi régióbeli NATO tagállam következik?

A koalíciós kormányzás előnye - amíg a közvélemény a sárdobálásra figyel, addig a hátországban sok mindent meg lehet tenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés