Repülőgép érkezett hazánkba Oroszországból

2022. április 20. 10:18

Nukleáris fűtőelem-szállítmányt hozott.

2022. április 20. 10:18
null

Újabb, nukleáris fűtőelemeket szállító repülőgép érkezett Oroszországból, így a következő időszakban is garantált a paksi atomerőmű működése – közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés előtt.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a tanácskozáson az egyik legfontosabb napirendi pont az ukrajnai háború lesz. Ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a kormány számára Magyarország biztonságának garantálása a legfőbb feladat, ennek pedig több aspektusa van, ilyen az energiaellátás is.

Aláhúzta: a magyar energia összetételben a nukleáris energia fontos szerepet tölt be, hiszen a paksi reaktorok összteljesítménye 2000 megawatt és hazánk ebből fedezi teljes áramfelhasználásának harmadát. Mindehhez azonban nukleáris fűtőelemekre van szükség.

– fogalmazott.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a szomszédban zajló háború miatt a hagyományos vasúti szállítás ellehetetlenült, így alternatív útvonalként a szállítmány Belarusz, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül érkezett Magyarországra.

Leszögezte, hogy az európai uniós szankciós rendelkezések alól a nukleáris tevékenység mentességet élvez, és bár a légiközlekedésre általánosságban érvényesek a korlátozások, ez a járat a kivételek közé tartozott.

A miniszter mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Magyarország energiaellátásának biztonsága szélesebb kérdés a paksi atomerőmű működésénél. „Mi azon leszünk, hogy a magyar energiaellátás biztonsága semmilyen más szegmensben se sérüljön az elkövetkező időszakban, dacára minden nyomásgyakorlásnak” – mondta.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó cikkek

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. augusztus 17. 12:23
Ezzel is előrébb vagyunk.
masikhozzaszolo
2022. június 20. 09:47
Én is fűtőelemnek mondanám. Nyilván, valamit jó, ha mondunk. Ez a gép már szinte fapadosként jár kel. Remélem nem tűnik fel senkinek, hogy Magyarországon intenzív haderőfejlesztés történik. Írják, meg mondják is. Még ha nagy orrok vannak is, nem kell mindent rákötni.
kurucPista
2022. május 17. 11:38
Évtizedek óta az orosz Korrekt szállító, kereskedelmi partner ! Nagy kár volt - annakidején - politikai okokból - vagy nyugat nyomására ? - majd minden kereskedelmi kapcsolatot megszakítani ! Most - amit lehet - fent kell tartani velük !
egonlerch
2022. április 24. 13:16
Ez így természetes. Nem is kéne,hogy hír legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik