A holland bevándorlási hivatal megkönnyítené a menekültek családegyesítését

2022. április 20. 16:30
Hetente átlagosan 250 családegyesítési kérelem érkezik a hivatalhoz.

A holland bevándorlási hivatal (IND) felgyorsítja a menekültcsaládok egyesítésére irányuló eljárásokat, miután kiderült, hogy minden harmadik kérelem feldolgozása tovább tart a törvényes hat hónapnál – írta a DutchNews hírportál szerdán.

A tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültek kérelmezhetik ugyan, hogy közeli családtagjaik Hollandiában csatlakozhassanak hozzájuk, de az eljárás gyakran elakad a bürokrácia útvesztőjében, különösen olyan esetekben, amikor a menekült partnere vagy gyermekei nem rendelkeznek a megfelelő papírokkal.

Az IND ezért más megközelítést szeretne bevezetni annak ellenőrzésére, hogy a partnerek valóban egy életközösségben élnek-e, és a kérelmező gyermekei biológiai utódok. Gyermekek esetében például a DNS-ellenőrzés vagy egy személyes interjú helyettesíthetné a hiányzó – de szükséges – papírokat. A DNS-ellenőrzést akár el is lehet hagyni, ha minden más információ rendelkezésre áll – írta a DutchNews.

A bevándorlási hivatal arra számít, hogy ez felgyorsítja a jelenleg függőben lévő mintegy 9000 kérelem feldolgozását. Hetente átlagosan 250 családegyesítési kérelem érkezik az IND-hez, ami részben annak tulajdonítható, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő legtöbb utazási korlátozást feloldották.

A Vluchtelingenwerk holland menekültügyi szervezet üdvözölte az új megközelítést. A szervezet képviselői szerint a jelenlegi szabályok „kemények és irreálisak”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Arie Kievit

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés