Boris Johnson Közép-Afrikába telepítené át az illegális határátlépőket

2022. április 14. 15:19
A brit miniszterelnök közölte: London új migrációs és gazdasági fejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával.

A brit hatóságok Ruandába telepíthetik át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve próbálnak bejutni Nagy-Britanniába – mondta csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson bejelentette azt is, hogy csütörtöktől a brit királyi haditengerészet vette át a határőrségtől a forgalomellenőrzést az Angliát az európai kontinenstől elválasztó La Manche-csatornán, amelyen naponta százak igyekeznek átkelni jórészt embercsempész szervezetek motorcsónakjain Nagy-Britanniába. Szerdán hatszázan érték el így a brit partokat,

de Johnson szerint hamarosan ismét elérheti a napi ezret az ezen az útvonalon illegálisan átkelni próbálók száma. 

A brit kormányfő a francia partokkal szemközti, délkelet-angliai Kentben tartott csütörtöki beszédében közölte: London új migrációs és gazdasági fejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba. Johnson szerint ez a 120 millió font értékű finanszírozási csomagot is tartalmazó „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét, mivel a brit menedékjog-rendszert kihasználni kívánó gazdasági bevándorlók nem maradnak Nagy-Britanniában. Azok viszont, akik ténylegesen védelemre szorulnak, ezt a védelmet megkapják, és ruandai érkezésük után azonnali hozzáférésük lesz az ehhez szükséges jogi szolgáltatásokhoz. Emellett lehetőségük nyílik arra is, hogy új életet kezdjenek „abban a dinamikus országban” a brit kormány anyagi támogatásával – fogalmazott a brit miniszterelnök. 

Akármennyien áttelepülhetnek Ruandában

Boris Johnson kijelentette: a ruandai kormánnyal kötött megállapodásnak nincs felső számbeli korlátja, Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére is a következő években. 

A brit kormányfő szerint Ruanda a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik, és globális elismertségre tett szert a bevándorlók befogadásával és integrálásával. Johnson idézte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatait, amelyek szerint 2018-ban Ruanda volt a világ negyedik leggyorsabban növekvő gazdasága.  Priti Patel brit belügyminiszter Kigaliban csütörtökön aláírta a partnerségi megállapodást,

amelyet Vincent Biruta ruandai külügyminiszterrel közösen be is mutatott a sajtónak. 

A brit miniszterelnök szerint várható, hogy a Ruandával kötött megállapodást bírósági úton megtámadják. Hozzátette azonban: Nagy-Britanniát éppen azért tartják az illegális bevándorlást elnézően kezelő országnak, mert az elmúlt években „politikai motivációktól vezérelt jogászok félelmetes hada” helyezte szakmai tevékenységének középpontjába az illegálisan érkezők eltávolításának megakadályozását. A brit kormány ezért kezdetben a fennálló törvényi keretek között igyekszik érvényt szerezni a megállapodásnak, de készen áll bármilyen szükséges jogi reform lehetőségének megvizsgálására – tette hozzá. 

Johnson kiemelte azt is, hogy a készülő új bevándorlási törvény alapján életfogytiglani börtönnel lesznek sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják a kontinensről a brit partok felé.

(MTI)

Nyitókép: Matt Dunham / POOL / AFP

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy lehet Nagy Britanniába illegálisan belépni? Már határőrre se futja?

"A brit kormányfő szerint Ruanda a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik..."

Ez biztos? A 90-es években nem erről voltak híresek.

Igen, pont a népirtás miatt kérdem.

Meg a világ második-harmadik legjobb haditengerészete.

Mert már nem 2017-et írunk- tudniillik akkor zárták be a programot. 2017 előtt teljesen igazad lett volna, hiszen a Fidesz legkártékonyabb embere, Rogán Tóni degeszre tömte magát az itt keletkezett pénzekkel, miközben muszlim, orosz és kínai bűnözők tucatjai jutottak papírokhoz. Miközben Orbán röszkei kerítése és a jogi határzár választásokat hozott a nemzeti oldalnak, Rogán még 2017 elején is hirdette Nigériában a feketéknek a letelepedési kötvénybizniszt. Ami szerintem nem volt morálisan egyenes cselekedet- és Tóni azóta is maradt...

Ha lenne annyi pénzük, hogy kifizessék a betelepedési kötvényt a britek is beengednék őket. Egyébként ha mi húznánk ilyet, őrjöngenél. Boris amúgy sorosozik is, amikor azt mondja „politikai motivációktól vezérelt jogászok félelmetes hada” helyezte szakmai tevékenységének középpontjába az illegálisan érkezők eltávolításának megakadályozását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés