Ki osztja szét adóvisszatérítését?

2022. április 12. 20:06

Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu
Előfordul persze olyan is, hogy kéretlenül részesül állami juttatásban a burzsuj.

„De lássuk a vélt anomáliát, a saját lábukon álló családok »túltámogatását«. Sokak számára talán nem egyértelmű, de attól még, hogy valaki jogosult valamely támogatás igénybevételére, egyáltalán nem kötelező élnie ezzel a lehetőséggel. Aki nem tartja méltányosnak, hogy a 300 milliós kérójára elhelyezendő napkollektort részben az állami költségvetés finanszírozza (nahát, ellenzéki is simán nyer a pályázaton!), az gond nélkül megteheti, hogy nem nyújtja be a vonatkozó kérelmet. Elegánsan megveszi zsebből az egészet, így több marad a rászoruló polgártársaknak. Ennyi a trükk.

Előfordul persze olyan is, hogy kéretlenül részesül állami juttatásban a burzsuj: például automatikusan csökkentik a rezsijét. Ugyanakkor ez esetben sem áll fenn olyan jogszabályi kötelezettség, hogy az így megspórolt összegeket mindenkinek saját magára kell költenie. Szerencsére az összes gázszámlán ott olvasható, hány forinttal is kellene többet fizetni kormányzati beavatkozás hiányában – igazán nem bonyolult odaülni a netbank elé, és a számlán szereplő megtakarítást egy az egyben átutalni valamely nemes célra. A felnőtt bázisdemokrata nem állambácsitól várja, hogy (jó sok adó beszedése és jó sok segély kifizetése révén) maradéktalanul elvégezze az újraelosztást, hanem saját maga is képes proaktívan pakolni vagyonából oda, ahol arra szükség mutatkozik.

De ha mégis jobban esne bevonni a közigazgatást, arra is van megoldás: mindenki, akit zavar, hogy nem pikkel rá a Pénzügyminisztérium, bekopogtathat egy szívének kedves, ellenzéki vezetésű önkormányzathoz és odaadhatja nekik a NER-től kapott pénzeket, beleértve az egykulcsos adónak köszönhetően a zsebében maradó csinos összegeket is.

Rendelkezzenek vele a választási programjuk szerint. Így kicsiben ki lehetne próbálni, mennyivel csökken a társadalmi egyenlőtlenség, ha a középosztálybeli nagycsaládostól elvesszük azokat a többletforrásokat, amelyekből ma akár még takarítónőt is képes finanszírozni, és az így elvett pénzből duplájára növeljük a takarítónők családi pótlékját és kilenc hónapra hosszabbítjuk meg az álláskeresési járadék időtartamát. Ha ez a demonstrációs projekt bejön, és a középosztály megsarcolása a szegénység eddiginél jelentősebb mértékű csökkenéséhez vezet, ígérjük, legközelebb megfontoltabban szavazunk.”

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy gondolod koma, hogy az ellenzék dupla annyira növelné a minimálbért és a diplomás alapbért, mint Orbánék? Vagy inkább eltörölnék, ahogy az elhangzott a kampányban, és ezzel gondoskodnának a 'normális keresetekről'? Volt itt nagy ígérgetés a keresetekkel kapcsolatban (behazudott európai minimálbér, progresszív jövedelemadó, amely persze azonnali keresetcsökkenést okozott volna), ám úgy tűnik, nem volt túl meggyőző. Te biztos tudod hogy kéne, miért nem szóltál nekik?

A támogatások sértik az önérzetemet, de azért köszönöm szépen, nem
adok belőle senkinek. Elköltöm magamra. Vendéglőben ebédelek,
tankolok, vásárolok, vagyis magasabb frekvenciával zizegek.

Majd a választáson megsúgom a kormánynak, hogy mit is gondolok
erről az egészről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés