„A Magyarország elleni uniós zaklatások egyre inkább veszítik el súlyukat” – Hermann Tertsch a Mandinernek

2022. április 7. 13:51
„Az EBESZ bírálatai mögött ugyanaz a politikai motiváció húzódik, mint az Európai Bizottság bírálatai mögött” – vélekedik Hermann Tertsch. A spanyol El País és ABC lapok volt tudósítója, a jobboldali Vox párt európai parlamenti képviselője megfigyelőként vett részt a magyarországi választáson. Tertsch szerint a rendszerváltás óta tiszták a szavazások nálunk. Interjúnk.

Merre járt, milyen szavazókörökbe jutott el?

Szentendrén, Visegrádon és Budapest több szavazókörében jártunk, sok emberrel találkoztunk, és azt láttuk, hogy a szavazóbizottságok nagyon intenzíven dolgoztak.

Milyen konkrét tapasztalatokat szerzett ezeken a helyeken?

Például azt, hogy ezt így nem tudnánk megcsinálni Spanyolországban. A hazám méretei túl nagyok ahhoz, hogy ezt az eljárásrendet le lehessen vezényelni nálunk.

Spanyolországban lehetetlen lenne 47 millió szavazóval ezt végigcsinálni,

a névjegyzékben való kikeresést, az aláírásokat, a pecsételést, ezt a fajta kettős ellenőrzést. Logisztikailag szinte lehetetlen lenne.

A magyar választási eljárás biztonságos, jól ellenőrzött?

Igen, az. Évtizedekig újságíró voltam, az El País közép-európai tudósítója voltam a nyolcvanas években, és utána szinte az összes magyar választáson itt voltam Magyarországon a rendszerváltás óta. Látom a változást, a fejlődést, és már az első demokratikus választáson sem volt kétségem afelől, hogy a magyarországi választások szabad és tisztességes választások.

Hermann Tertsch

 

Van azért különbség a korábbi és az utóbbi években rendezett magyar szavazások között?

Harminc éve járok vissza a magyar választásokra, de nem emlékszem arra, hogy nagyon más benyomásom lett volna korábban. Nagyjából ugyanazon a színvonalon zajlanak a voksolások évtizedek óta. Az eljárás is szinte ugyanolyan. Nem sok meglepetés volt.

Az EBESZ nemzetközi megfigyelőcsoportja nem látja ilyen rózsásnak a magyarországi helyzetet, a választás tisztaságát.

Hadd mondjak erre valamit. Spanyolországban vannak régiók, ahol a szeparatista és a kommunista erők óriási nyomás alá helyezik a választási eljárást, ezek a pártok és aktivistáik gyűlölik Spanyolországot, mindent megtesznek az ország destabilizálásáért, erőszakos provokációk történnek a kampányban és abnormális állapotok tudnak kialakulni a voksolás idején.

Az EBESZ-nek azonban ezekhez alig volt bármilyen elítélő szava a múltban.

Éppen ezért furcsa, amit a magyar választás bírálatával tesznek.

Nem szakmai, tehát politikai indítékok is megfigyelhetők az EBESZ jelentései mögött?

Természetesen. Az EBESZ bírálatai mögött ugyanaz a politikai motiváció húzódik, mint az Európai Bizottság bírálatai mögött.

Az Európai Parlament képviselője vagyok, évek óta első kézből látom, mi megy itt.

A pártom, a Vox az egyik európai párt, amely rendszeresen elítéli azt a politikai támadássorozatot, amely Magyarország és Lengyelország ellen zajlik. Szlovénia is kap belőle. Brüsszel minden tagállamot kioktat, amely szuverenitásra törekszik, és amely nem követi a balliberális politikai eszményeket.

Visszatérve a magyar voksolásra: tapasztalt bármilyen visszaélést vasárnap?

Nem. Sem én, sem a kollégáim nem értesültek semmilyen visszaélésről a voksolás során. Abban azonban biztos vagyok, hogy az EBESZ fog találni kifogásolnivalókat, és azt is, hogy ezek a megállapítások végig fognak futni a külföldi liberális sajtó híradásaiban szerte a világon. De én ennek nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget. Ma Európa egy súlyos biztonságpolitikai helyzetben van, ebben a fenyegetettségben a Magyarország elleni uniós zaklatások egyre inkább vesztik el súlyukat.

 

Fotók: Gyurkovits Tamás

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért vesztik el a súlyukat, mert Orbán világossá tette, hogy finanszírozhatók vagyunk más forrásokból is. Az EU pedig anyira jogszerűtlenül jár el Orbán ellen ezekben az esetekben, hogy ezt az Orbánt kívülről, bosszúból megbuktatni akaró törekvése nem tartható fenn sokáig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés