Egy pofon ára

2022. április 6. 22:05

Deli Gergely írása a Mandiner hetilapban

***

Jól tudjuk, és talán mindannyian láttuk is videón, hogy Will Smith felment a színpadra, és felpofozta Chris Rockot. Utóbbi Smith feleségének betegség miatt kihullott haján élcelődött. Röviddel ezután Smith megnyerte élete első Oscar-díját. Épp jókor, mondják sokan, mert a hirtelen felindulásból adott pofon akár karrierjének végét jelentheti.

Nyilvánvalóan mindannyian elítéljük az erőszakot, ennek az esetnek a megítélése mégsem egyszerű. Mi mit tettünk volna? Engedtük volna, hogy valaki feleségünk kiszolgáltatottságán viccelődjék? Ki itt a példakép? A macsó Smith, aki „megvédte” a feleségét, vagy Rock, aki szelíden tűrte az erőszakot?

Nem is olyan egyszerű hirtelen felelni. Arisztotelész például úgy vélte, hogy az indulatból elkövetett, kárt okozó törvénytelen cselekményeknél bizonyos esetekben megértést érdemes tanúsítanunk. Néha pedig az erőszak egyenesen egy nagyobb társadalmi jóhoz segíthet bennünket. Az ókori Rómában ha a rabszolga valamiért dühöngött és közben megsebesítette magát, a tulajdonos nem büntethette meg érte. Az indokolás szerint ennek az volt az oka, hogy a rabszolgának természettől fogva meg van engedve, hogy dühöngjön.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés