Fideszes rekordgyőzelem

2022. április 6. 21:36
Eddigi legjobb eredményét húzta be április 3-án a Fidesz–KDNP, a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel induló hatpárti ellenzék pedig még a négy évvel ezelőtti eredményén is rontott. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem, a Mi Hazánk azonban bejutott a parlamentbe. Áttekintettük a lehetséges okokat és következményeket.

Kacsoh Dániel és Baranya Róbert írása a Mandiner hetilapban.

***

„A ma estével a győzelem összes lehetőségét kimerítettük” – mutatott rá az országgyűlési választás egyik tanulságára Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este a Fidesz–KDNP eredményváróján. A tizenkét éve kormányzó pártszövetség eddigi legjobb szereplését hozó voksolás kapcsán a kormányfő emlékeztetett: nyertek 2010-ben a régi választási rendszerben, 2014-ben, amikor külön indultak a baloldal pártjai, 2018-ban, amikor az ellenzék részlegesen, illetve 2022-ben, amikor teljesen összefogott.

Az utóbbi mindennél csúfosabb kudarcnak bizonyult: a lapzártánkkor ismert, 98,96 százalékos feldolgozottságú adatok szerint a 199 fős parlamentbe 135 képviselőt küldhet a Fidesz–KDNP, csupán 56-ot a hatpárti Egységben Magyarországért, a Mi Hazánk pedig 7-et – továbbá ismét lesz német nemzetiségi képviselő is a patkóban Ritter Imre személyében. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem ugrotta át az ötszázalékos küszöböt. A levélszavazatok és az átjelentkezők voksainak április 9-ei összesítése nyomán néhány szoros körzetben akár változhat is az eredmény, ám az szinte biztos, hogy a Fidesz–KDNP elérte a 3 millió leadott szavazatot. Ez rekord. Az alkotmányozó többség biztosan megvan.

A teljes méretű kép megtekintéséhez kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” lehetőséget!

Narancssárgába borult a vidék

A verseny java a 106 egyéni választókörzetben dőlt el, ám az országos listák támogatottsága önmagában is beszédes: a Fidesz–KDNP 53,29, az egységes ellenzék 34,89, a Mi Hazánk 6,15 százalékot ért el. Az ellenzék négy év alatt mintegy egymillió szavazót veszített.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés