A hatalom a népé

2022. április 6. 22:03
Ismét vizsgázott a 2014 óta működő választási rendszer, amely a többségi és az arányos elvek ötvözésével a politikai teljesítményt és a győztes pártot egyszerre jutalmazza. Az egyesült ellenzék nem tudott élni a lehetőségeivel.

Dobozi Gergely írása a Mandiner hetilapban

***

A Fidesz–KDNP pártszövetség 2022. április 3-án elért győzelme olyan arányú, amely minden választási rendszerben megkérdőjelezhetetlen lenne – jelentősége az ellenzék által referenciaként emlegetett 2010-es eredményekkel ér fel. 
A Fidesz–KDNP listájára több mint 2,7 millió szavazatot adtak le, a kormánypárt képviselői 88-at elvittek a 106 egyéni választókerületből.

A korábbi választási rendszer nem nosztalgia tárgya

A 2010-et megelőző években a magyar szavazók az úgynevezett vegyes arányos képviseleti rendszerben (angolul: mixed-member proportional representation – MMP) választhatták hatalomba a pártok képviselőit. Az MMP vegyes választási rendszer, amelyben a szavazók kétféle szavazattal bírnak: egyrészt az egyéni választókerületekben szavazhatnak a helyi képviselőkre, másrészt pedig a pártlistára. 

Az olvasók bizonyára friss élményekkel rendelkeznek arról, hogy ez ma sincs másképp. Ám a korábbi rendszer egy elavult választókerületi felosztáson alapult, az aránytalanságokat pedig tetézte, hogy 2010 előtt a rendszer súlypontja a listás szavazás felé tolódott, nemcsak országos, hanem megyei listára is lehetett szavazni.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés