Hann Endre: Szorosabb lehet a végeredmény, mint amit utoljára mértünk

2022. április 3. 17:30
A Medián igazgatója szerint mindkét oldal erősen mozgósított a kampány utolsó napjaiban.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója azt nyilatkozta a Telexnek, hogy a 11 órai adatok alapján feltűnően elmarad a részvétel 2018-hoz képest, ugyanakkor 2002-höz képest nem. Hozzátette, hogy nem érdemes messze menő következtetést levonni, mert „soktényezős egy ilyen részvételi mozgósítási képlet”. 11 óráig a választók 25,77 százaléka ment el voksolni, négy éve pedig csaknem harminc százalékos volt a részvételi arány.

A közvélemény-kutató emlékeztetett: 2018-ban napos idő volt a szavazás napján, sokan utaztak a Balatonra, visszafele dugók alakultak ki. Szerinte emiatt sok szavazó nem jutott el időben a szavazóhelyiséghez, ezért maradt el a részvétel a várttól. Viszont nem tartja valószínűnek, hogy a mostani rossz idő bárkit is eltántorítana a szavazástól. Szerinte

mindkét oldal erősen mozgósított a kampány utolsó napjaiban is, ezért nem lehet megmondani, hogyan hat  ez a végső részvételi arányra.

A Medián igazgatója az adatokból azt látja, hogy az ellenzéki szavazók részvételi hajlandósága valamivel magasabb, mint a Fidesz szimpatizánsaihoz képest, ami szerinte meglepő, mert nem ez szokott lenni az általános. Ennek ellenére az utolsó kutatásokból azt lehet kiolvasni, hogy szoros lehet az eredmény, némileg a Fidesz javára.

A közvélemény-kutató március 30-án publikált felmérése 128-71 arányban a kormánypártok biztos győzelmét hozta ki, a kutatás szerint a Fidesz-KDNP 50 százalékon, az egyesült ellenzék 40 százalékon áll a választásra jogosultak körében. Hann elmondta, hogy a felmérés nem vette el az ellenzéki szavazók kedvét, sőt, akár a Fidesz-KDNP kevésbé elkötelezett támogatói a kormánypártoknak kedvező előrejelzések miatt otthon maradhatnak.

A szakértő úgy foglalta össze a kilátásokat, hogy szorosabb lehet a végeredmény, mint amit utoljára mértek, magas részvételre kell számítani, és lehetséges, hogy az ellenzéket valamivel jobban mozgósította a kutatásban szereplő Fidesz-fölény.

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

17 órakor a részvétel 63 %-nál kevesebb vagy több lesz?

Ki mire saccol?

Több lesz. Az ukrajnai háborút már buktam, mindegy. A háborúval kapcsolatban kicsit vigasztal, h. nálam nagyobb elmék és sokkal tájékozottabbak sem tudták elképzelni.

Egy tizeddel és is többre (63,1) tippeltem. Ne keseredj el, nem ez fog dönteni. A Fidesznek szerintem meglesz a kormányalakításhoz szükséges többség.

Hann Endre nem veszi figyelembe amikor a mozgósítást teszi központi témává, hogy 2018-ban és most is van olyan téma ami önmagában mozgósít.
2018 évben a migráció
Most az ukrán háború, abban való esetleges belépés és a népszavazás kérdései.
Ezek pedig a Fidesznek kedvezőek.

A gyakorlat eddig azt mutatta, hogy az alacsony részvétel a kis pártoknak kedvez, a magas részvétel pedig nem. 2018 évben is ez történt.

Szerintem sokan izgulunk. De ez természetes.

Elég, ha győzünk. A százalék, hogy mennyivel, másodlagos.

Szerintem a népszavazásnak volt nagyobb mozgósító ereje.

A képviselő választást és a népszavazást is nézem.
Utóbbi :https://vtr.valasztas.hu/nepsz..
A népszavazást mozgósítóként úgy veszem, hogy sokan csak a népszavazásért mentek el és akkor már választottak is. Ehhez még az ukrán háborút is hozzáveszem, mert ki akarna háborúba menni, vagy egy háborút végigélni.

Akkor ideje lesz behűteni a pezsgőt.....majdnem elfelejtettem. Ezek szerint holnap sem verik le a gyerek fejéről a kipát, a nyolcvan éves nagyit nem dobják ki az arabok az ablakon, a zsinagóga elé nem kell páncélost állítani, a Jobbik nem rendeli meg nekünk a vagonokat a Puzsér vezette Zsidó Tanács részvételével....., lehet Izrael kormányával egyetértenünk, s nem kell mennünk az ukrán nácikat megvédeni sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés