Századvég: A baloldali energiapolitika átlagosan 112 ezer forinttal növelné a magyar családok márciusi rezsiszámláit

2022. március 31. 13:36
A baloldal követelései a márciusi energiakiadásokat hatszorosára, átlagosan 22 ezer forintról 134 ezer forintra emelné.

Mint arról Századvég csütörtökön publikált kimutatása is beszél, a rezsicsökkentési programnak köszönhetően a magyar családok nem szembesülnek közvetlenül az európai energiaválság és az orosz–ukrán konfliktus okozta drasztikus energiapiaci áremelkedéssel. A lakossági szükségleteket a tavaly nyáron megkötött hosszú távú orosz gázszerződés fedezi, aminek felmondása piaci beszerzésre kényszerítené az energiaszolgáltatókat.

A háború kirobbanása óta több baloldali képviselő az azonnali gázembargót sürgette. A követelés megvalósulása és az azzal járó, piaci beszerzésekre történő váltás, már márciusban jelentős többletköltséget okozott volna a hazai lakosságnak. A gázfogyasztó háztartások jelenleg átlagosan havi 13 ezer forintról kapnak számlát.

Ez az összeg – a baloldali energiapolitika következményeképpen – márciusban 94 ezer forintra növekedne.

– olvasható a kutatásban.

Mivel a fogyasztott gáz mennyiségére a legnagyobb hatással a háztartásban élők létszáma van, a baloldali javaslat fokozott terhet róna a nagycsaládosokra – húzták alá. Míg a piaci beszerzés egy egyedül élőnek 60 ezer forintos díjemelkedést okozna, egy nyolcfős nagycsalád gázszámlája csaknem 138 ezer forinttal növekedne.

Márki-Zay Péter teljes egészében eltörölné a rezsicsökkentési programot

A Századvég emlékeztet: a baloldal miniszterelnök-jelöltje több ízben arról nyilatkozott, hogy megszüntetné a rezsicsökkentést és helyette piaci árakat vezetne be, ami a korábbiakban bemutatott lakossági gázfogyasztás mellett az áramfogyasztást is érintené. Amennyiben márciusban piaci alapú árszabályozás működött volna, a napokban megérkező

áramszámlák 4,3-szeresükre, egy átlagos háztartás esetében 9 ezer forintról 40 ezer forintra növekednének.

A gázhoz hasonlóan, a fogyasztást a villamos energia esetében is leginkább a háztartás létszáma befolyásolja. Egy egyedül élő jelenlegi 6 ezer forintos számlája 26 ezer forintra, egy nyolcfős nagycsalád számlája pedig 18 ezer forintról 76 ezer forintra növekedne.

 A Századvég összesítése szerint ez azt jelenti, hogy a baloldal követelései a márciusi energiakiadásokat hatszorosára, átlagosan 22 ezer forintról 134 ezer forintra emelné. Egy egyedül élő összesített költsége a jelenlegi 16 ezer forintról 95 ezer forintra, egy nyolcfős, nagycsaládos háztartás ráfordításai pedig 40 ezer forintról 236 ezer forintra növekednének.

Módszer
A piaci árszabás alapján kalkulált tarifák meghatározásához az Eurostat által közölt 2021 első félévi lakossági villamosenergia- és földgázdíjak komponenseiből, az „energiadíj” tételt a Hungarian Power Exchange és a CEEGEX Közép-Európai Gáz Tőzsde 2022. márciusi átlagárai alapján korrigáltuk. A tarifák áfakomponensének mértékét arányosan módosítottuk. Az euróárfolyamot a Magyar Nemzeti Bank adatainak havi átlaga alapján számoltuk. A háztartások kiadásainak jövedelmi és együttélési bontását a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétele alapján végeztük.

 Nyitókép: Frank Rumpenhorst / DPA / AFP

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés