A tanári szakszervezetek követelik a kormánytól, hogy még a választás előtt teljesítsék kéréseiket

2022. március 30. 13:17
A jelenlegi kormánynak már csak ezen a héten van lehetősége teljesíteni a sztrájkbizottság követeléseit – jelezték.

Nyílt levelet írt a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) közös sztrájkbizottsága azt kérve, a kormány még a választás előtt teljesítse követeléseiket.

A két szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közös levele szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) átlagkeresetek alakulásáról szóló gyorsjelentése után március elsejével lényegesen nőttek a képviselői tiszteletdíjak az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényi rendelkezés alapján, amelynek 2018. augusztus 1-jétől hatályba lépett módosítása a KSH által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset háromszorosának megfelelő összegben határozta meg az országgyűlési képviselők tiszteletdíját.

A PDSZ és a PSZ messze nem követel ilyen mértékű béremelést a közoktatásban dolgozóknak, csak annyit, ami arra elegendő, hogy ők is ki tudják fizetni – a kezdőbérből is – albérletüket, ne legyenek napi megélhetési gondjaik, és ne legyen elviselhetetlen a munkaterhelésük, az elvégzett túlmunkát pedig fizessék ki – írták.

Kiemelték: egyfajta bérautomatizmus nemcsak a közpénzekből legjobban kereső országgyűlési képviselőknél és tisztségviselőknél fontos, hanem a nevelési-oktatási ágazatban is elengedhetetlen.

A háború vonatkozásai

A kormány a háborús helyzetre hivatkozva azt kérte, hogy a pedagógusok hagyjanak fel a munkabeszüntetéssel, de a háborús helyzetből fakadó gazdasági problémák nem akadályozták meg a kormányt abban, hogy a fenti, jelentős béremelést végrehajtsák – írták, hangsúlyozva: a jelenlegi kormány tehát még ezen a héten meghozhatja a köznevelési intézményekben dolgozókat érintő döntéseket.

A jelenlegi kormánynak már csak ezen a héten van lehetősége teljesíteni a sztrájkbizottság követeléseit, mert a vasárnapi választások után az új kormány megalakulásáig korlátozott jogkörökkel rendelkező ügyvezető kormány működik majd – olvasható a levélben.

(MTI)

Nyitókép: Diákok által szervezett szimpátiatüntetés a tanárok mellett, YouTube / Telex

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bolsi patkányok, menjetek a picsába. vegyetek példát az igazi pedagógusokról, azokról, akik látják, hogy milyen helyzetben van az ország, azokról, akik számára a legfontosabb a gyermek, a tanítás, s nem a bolsi lázítás.

És ha nem teljesítik a követeléseiket, akkor dühbe jönnek.
Mi van akkor, ha azt követelik, hogy a szaktárca fesse be az eget?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés