A Közel-Kelet is elfordul Oroszországtól?

2022. március 29. 13:42
Az Egyesült Arab Emírségek befektetési alapja az ukrán háború miatt állítja le tevékenységét Oroszországban.

Oroszországban, a végrehajtott befektetések alapján a legnagyobb közel-keleti alap – a Mubadala Investment Company – felfüggeszti az új befektetéseket az országban. Az alap oroszországi portfoliója mintegy 3 milliárd dollár.

Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb szuverén befektetési alapja, a Mubadala befektetési társaság úgy döntött, hogy felfüggeszti a befektetési tevékenységet Oroszországban az Ukrajna elleni orosz háború miatt – közölte az alap vezetője a Dubajban zajló nemzetközi energetikai fórumon. 

A befektetési alap érdekeltségei

A Mubadala teljes portfóliója 243 milliárd dollár. A Mubadala Investment Company Oroszországban logisztikai, kohászati, vegyipari és olajipari vállalatokban rendelkezik részesedéssel.

Egyik első nagy beruházása Oroszországban 2015-ben volt, amikor megszerezte a cseppfolyósított szénhidrogének és kőolajtermékek átrakodására kialakított ustlugai logisztikai terminál 51 százalékát a SIBUR-tól.

Az alap az olaj- és acélszektorba is befektetett. 2018 ősze óta a Mubadala Petroleum (a Mubadala leányvállalata) 44 százalékos részesedéssel rendelkezik a Gazpromnyeft-Vosztokban, amely a tomszki régió egyik legnagyobb olajtermelője.

2017 őszén néhány más közel-keleti és ázsiai befektetőkkel konzorciumban a Mubadala 25 százalékos részesedést szerzett a Northern Capital Air Gates-ben, a szentpétervári Pulkovo repülőtér alapkezelőjében.

2016-ban az alap egy másik céggel közösen létrehozta a Professional Logistics Technologies logisztikai vállalatot orosz logisztikai komplexumokba történő befektetésekhez, azóta a logisztikai vállalat több mint 730 ezer négyzetméter alapterületű raktárparkot vásárolt meg.

Füstbe ment tervek

Az elmúlt években a Mubadala az orosz IT-ipari jelenlétének bővítését is tervezte. Az alap például megállapodást írt alá a Sberbankkal a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a természettudományok, a kockázati tőke, a telemedicina és az oktatás területén folytatott együttműködésről. Ezenkívül az alap egy befektetői konzorcium részeként az orosz online moziba, az ivi-be is befektetett.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés