Bokros Lajos: A rezsicsökkentés az egyik legkárosabb intézkedés

2022. március 28. 7:55
A volt pénzügyminiszter szerint senkit nem illet meg a 13. havi nyugdíj.

A volt pénzügyminiszter szerint a rezsicsökkentés az egyik legkárosabb intézkedés volt Magyarországon, és a választások után szinte biztosan hozzá kell nyúlni – olvasható a Népszavában

A Népszavának adott interjút Bokros Lajos volt pénzügyminiszter. Bokros a magyar gazdaság aktuális helyzetéről, valamint az elmúlt évek gazdaságpolitikájáról is kifejtette véleményét. Vélekedése szerint a koronavírus-járvány az elmúlt két évben felülírta a kormány gazdaságpolitikáját, ám

a pandémiára adott reakciók szerinte ötletszerűek és kapkodóak voltak.

Bokros szerint a hiteltörlesztési moratórium például nemcsak felesleges, de káros is volt, mert „egyáltalán nem igaz, hogy abban az időszakban mindenki jövedelemhiányban szenvedett volna, és nem lett volna képes az aktuális kamatokat, illetve az esedékes törlesztést megfizetni.”

A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban elmondta :

bevezetése ugyancsak értelmetlen és felesleges volt.

Ez a költségvetési túlköltekezés része.”

„S mivel Magyarországon senki sem fizetett 13. havi nyugdíjjárulékot,

a 13. havi nyugdíj sem illet meg senkit.

A kötelező nyugdíjjárulék adójellegű, s a befizetéseket egy elkülönített alapban gyűjtik össze. Ennek akkor van értelme, hogyha a célzott bevételek célzott kiadásokat finanszíroznak, és ennek egyensúlyban kell lennie. Magyarországon azonban ez nincs így” – folytatta Bokros.

A volt pénzügyminiszter az áremelkedéssel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon a környező országokhoz képest magasabb az infláció. Szerinte a költségvetés túlköltekezése, a jegybank túlságosan laza monetáris politikája is az okok között található, de a mesterségesen alacsonyan tartott alapkamat, valamint a fedezetlen béremeléssel, például a minimálbér növelésével is okolható a pénzromlás mértéke.

Nyitókép: Youtube

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Fidesz nyakig benne van, hogy a számára hasznos hülyék - mint a fletó, vagy ez a barom Bokros - még mindig szabadlábon kószálhatnak.

A Fidesz korrupt és tolvaj bagázsára csak a bűnözők, potyalesők és a tökfilkók szavaznak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés