Török Gábor: Tizenkét éve kormányzó profi erő mérkőzik meg egy amatőr válogatottal

2022. március 25. 10:03
„Időnként borzalmas nézni azt a dilettantizmust, amivel az ellenzék politizál, a fegyelmezetlenséget, a stratégiai gondolkodás hiányát” – nyilatkozta a politikai elemző a Magyar Narancsnak.

Brutális mértékben türemkedett be a választási kampányba egy olyan téma, az ukrajnai háború, amellyel senki nem számolt, az 1990 óta eltelt 32 év választástörténetében nem volt példa arra, hogy az utolsó hetekre ilyen mértékben változzon meg a politikai napirend, hogy egy az egyben ki lehessen dobni a korábbi kampány­stratégiákat – mondta el Török Gábor a Magyar Narancsnak.

A politikai elemző szerint ez különösen a kormányoldalnak adott nehéz feladatot, mert 1998 óta a Fidesz a politikai napirend uralásának nagymestere, még ellenzékben is képesek voltak erre, akkor meg pláne, amikor kormányra kerültek. Török szerint az ellenzék hibát követett el azzal, ahogyan reagáltak a háborúra. Az ellenzék válasza a háborús helyzetre az volt, hogy a miniszterelnök-jelölt elment egy tévéműsorba, miközben jól láthatóan nem volt még átgondolt válasza a legfontosabb kérdésekre – jelentette ki.

Dilettáns az ellenzék, profi Fidesz

„Mindennap észrevehetjük, mennyivel profibb a Fidesz, mennyivel tudatosabban kommunikál, mint az ellenzék, de ennek elsősorban nem az az oka, hogy az egyik oldalon ügyesebbek a stratégák, a kommunikációs szakemberek, mint a másik oldalon, hanem hogy nagyon eltérőek az adottságok. Egyetlen területen mérhető össze egymással a két fél, a potenciális választóközönségük nagyságában” – fogalmazott.

Az az érzése, jelentette ki, hogy egy 12 éve kormányzó profi erő mérkőzik meg egy amatőr válogatottal. Az egyik oldalon

hatalomgyárat, felépített médiarendszert lehet látni, a másik oldalon esetlegességeket, ellenérdekeket.

„Időnként borzalmas nézni azt a dilettantizmust, amivel az ellenzék politizál, a fegyelmezetlenséget, a következetlenséget, a stratégiai gondolkodás hiányát, de ezek nem napi hibák, az okokat mélyebben kell keresni” – állította.

Nincs olyan, hogy ellenzék – ellenzékek vannak, különböző érdekekkel rendelkező szereplők, ráadásul Márki-Zay Péter személyisége nem igazán alkalmas arra, hogy harmonikusan kapcsolódjon hat párt vezetőihez, és hogy használja az ezekben a pártokban felgyülemlett tudást – fogalmazott Török. Márki-Zay politikai karakteréből az következik, hogy megy előre – ha sikeres lesz, ezért lesz sikeres, ha elbukik, ezért fog elbukni – állítja az elemző.

Lehetnek meglepetések

A választás eredményével kapcsolatban elmondta, az elmúlt hónapokban emelkedett a kormányoldal hangulati indexe, az ellenzéké pedig csökkent. Ezzel együtt komoly óvatosságot, bizonytalanságot érez a kormánypárti politikusokon, a korábbi tapasztalatok és a józan ész is arra inti a stratégákat, hogy ne legyenek túlzottan elbizakodottak.

„A kormányoldal nem annyira magabiztos, mint amennyire azt a számok indokolnák,

az ellenzéki politikusokat viszont az indokoltnál is pesszimistábbnak érzem. Nagyon kevesen hisznek abban az ellenzéki vezetők közül, hogy ez a választás még megnyerhető. Nagyobb esélyük van a győzelemre annál, mint amit most gondolnak” – nyilatkozta Török Gábor.

A Fidesz szerinte meglepően jól áll néhány biztos ellenzékinek gondolt választókerületben, az ellenzék pedig néhány inkább a Fideszhez sorolt billegő körzetben. Lehet, hogy lesznek komoly meglepetések, az ellenzék nyerhet olyan helyeken, ahol nem gondoltuk volna, és fordítva, a kormányoldal akár még Budapesten is elhozhat egy-két választókerületet.

Önbeteljesítő jóslat

A szavazók nem szívesen áldozzák az idejüket egy eleve elveszettnek gondolt célért – fogalmazott. Úgy véli, azon túlmenően, hogy a Fidesz és a nem Fidesz küzdelmeként mutassa be a választást, az ellenzék másik feladata az lenne, hogy jelezze, van esély győzni. Ha az utolsó napokban-hetekben nem tudják legalább kétesélyesként, nem tét nélküliként beállítani a választást, az nyilván önbeteljesítő jóslatként fog működni, állítja Török. „De azért a kétosztatú verseny logikája még egy ilyen aszimmetrikus helyzetben is az, hogy a végére nagyon leegyszerűsödnek az alternatívák a választók fejében, és ez valószínűleg jótékonyan hat majd a mobilizációra. Nagyon meglepne, ha nem lenne magas, 70 százalék körüli a választási részvétel” – fogalmazott.

(Fotó: Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés