Závecz: többen elégedettek a kormányzati járványkezeléssel, mint ahányan nem

2022. március 24. 6:52
A válaszadók szerint a kormány az oltások megszervezését csinálta a legjobban.

A magyarok 22,2 százaléka nagyon, 14,1 százaléka inkább elégedett azzal, ahogyan a kormány összességében kezelte a Covid-járványt – derül ki abból a felmérésből, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research. Mivel további 29,7 közepesen elégedett a járványkezeléssel, így összesen a lakosság 66 százalékának nincs érdemi kifogása a kormány elmúlt két évben nyújtott teljesítményével szemben.

Népszerű és állampolgári támogatással találkozó konkrét döntések voltak a kijárási korlátozások, kötelező maszkhasználat, és rendezvények tiltásával kapcsolatos intézkedések. 

Ezekre a válaszadók 3,5 pontot adtak, ami az ötfokozatú skálán kifejezetten jónak számít. 

A kormány a népítélet alapján a leghatékonyabb munkát az oltások megszervezése terén végezte: a nagyon és inkább elégedettek aránya 56,3 százalék volt. Átlagosan 3,5 pontot kapott a kormány ebben a kategóriában is.

A gazdaságvédelem kérdéskörében is többen vannak, akik elégedettek az Orbán-kormány munkájával, igaz itt kicsi a különbség: 34 százaléknyian elégedetlenek, 36,2 százaléknyian elégedettek.

A kutatás egyébként február közepén, ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A megkérdezettek életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország választókorú népességét reprezentálják. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.

Az látszik összességében is, hogy a pártpreferencia meghatározó a járványkezelés megítélésénél: a Fidesz-szavazók minden kérdésnél legalább 4,1 pontra értékelték a kormány munkáját (a legkevesebbre a gazdaságvédelemmel elégedettek), az ellenzéki pártok közös listájára szavazóknál viszont 2,7-nél jobb eredményt nem tudott elérni. A pártnélküliek 2,8 és 3 közé osztályozták a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket – zárul a cikk.

Nyitókép: MTI/Vajda János

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés