Az ukrán nagykövet köszöni Magyarország támogatását, de szerinte ez nem elég

2022. március 24. 13:50
Újabb szankciók, légtérzár, NATO-tagság, fegyverszállítás – ezek az ukrán követelések. Ljubov Nepop ismét leszögezte: „Putyin nem áll meg Ukrajnában, önök következnek”.

Interjút közölt az Index Ljubov Nepop ukrán nagykövettel. A beszélgetésben szó esett a lehetséges forgatókönyvekről, Oroszország terveiről, és a jövendő magyar-ukrán viszonyról.

NATO-tagság kellene

Az első sokk és a néma kérdés után, hogyan lehetséges ez a XXI. században, jött a következő kérdés, meddig fog ez tartani, és hány ukránnak kell meghalnia, hogy a világ olyan szinten és mértékben összefogjon, ami képes megállítani Putyint” – így indította a beszélgetést a nagykövet, majd hozzátette: Putyin minden sejtjével arra törekszik, hogy megsemmisítse az ukrán államot.

„Ez még inkább arra ösztönöz bennünket, hogy összefogjunk hazánk megmentése érdekében, még elszántabban harcoljunk a megszállók ellen, és egyre erőteljesebben mondjuk partnereinknek: biztosítsák a légtérzárat Ukrajna fölött, adjanak nekünk légvédelmi és rakétaelhárító fegyvereket, hogy a harcra való elszántságunkhoz legyen elegendő fegyverünk is” – követelte újra a légtérzárat Nepop. Erről már a NATO-főtitkár is kijelentette, hogy nem tartják reálisnak, mert harmadik világháborúhoz vezetne.

A nagykövet kérdésre elmondta: van optimista forgatókönyv a helyzet rendezésére, és hiszi, hogy meg is fog valósulni.

„Nem fogunk kapitulálni, és készek vagyunk harcolni, de ahogy az invázió előtt is, most is békére törekszünk, és készek vagyunk a párbeszédre a háború minél előbbi megállítása érdekében. Ezért folytatjuk a párbeszédet az oroszokkal szakértői csoportok szintjén, és ezért üdvözöljük külföldi partnereink közvetítési kísérleteit. Ukrajna elnöke többször kijelentette, hogy kész találkozni az orosz elnökkel. A kérdés az, hogy Moszkva kész-e párbeszédet folytatni. Minél keményebbek lesznek a szankciók és minél erősebb lesz a védekezőképességünk, annál kevésbé lesz képes folytatni a háborút a Kreml, azaz közelebb hozzuk annak befejezését” – mondta Nepop, aki leszögezte: ma a háború befejezése önmagában nem garancia arra, hogy Oroszország nem támad meg ismét bennünket, ezért jogilag kötelező konkrét biztonsági garanciákra van szükségünk.

Hozzátette: a legjobb garancia erre a NATO-tagság lenne. 

Nepop elmondta, hogy értékelik a Magyarország által már megadott támogatást, ám nem állhat meg csak a köszönetnyilvánításánál,  „hiszen azt önök is nagyon jól tudják, hogy mindez nem elégséges ahhoz, hogy megállítsuk az orosz támadást”.

Kárpátaljai magyarokat ért fenyegetések: Oroszország!

Nepop azzal sem ért egyet, hogy Oroszország megálna Ukrajnában. „Önök, a NATO új tagjai, a következők az oroszok listáján. putyin őszintén megmondta még tavaly, hogy azt szeretné, ha a NATO visszavonulna az 1997 előtt határokhoz, vagyis önöket épp úgy „demilitarizálni” akarja, mint ahogy ma velünk teszi, csak a kettőt másként nevezi” – mondta.

Végezetül szóba kerültek a kárpátaljai magyarokat ért fenyegetések is. Nepop válasza: Oroszország az utóbbi években komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Kárpátalján kijátssza a magyarellenes kártyát, hogy feszültséget szítson az ukrán–magyar kapcsolatokban, és 

sajnos ezek az erőfeszítések sokszor voltak sikeresek.

„De Magyarországon is voltak ilyen provokációk, amikor már az invázió második napján terjedni kezdett az a Putyinhoz intézett felhívás, hogy segítse Kárpátalja visszatérését Magyarországhoz, és vonja felelősségre az ukrán elnököt, amiért ellenállt az orosz agressziónak. Különösen sajnálatos, hogy utóbbi MTI-hírként is megjelent” – hárította el az eredeti kérdést a nagykövet. Szerinte ezen „provokációk” célja, hogy Magyarország minél kevesebb támogatást nyújtson Ukrajnának, Ukrajnában pedig bizalmatlanságot keltsen Magyarország irányában. „Nagyon fontos, hogy ezúttal egyik fél sem ült fel ezeknek a provokációknak. Nagyon gyorsan reagált, és azonnal elítélte a kárpátaljai magyar kisebbség, többek között az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, amelynek elnöke kommentárját lehozta a magyarországi sajtó is. Véleményem szerint az ilyen kérdésekben az összezárás a biztosítéka annak, hogyaz orosz provokációk ne vezessenek eredményre” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 236 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Milyen alapon követelőznek? Nevetséges.

A NATO- tagságba nem fog belemenni a többi állam. Nem egyedül Orbán ellenezte.
Megmondták nektek, hogy nem lesztek NATO tagok. Ezt Zelenszkij már tudomásul vette. Légtérzár sem lesz. Egyik ország sem engedi, hogy az oroszok lebombázzák, miattatok.

A stílus nagyon nem mindegy. Nem szimpátiát ébreszt az iranyukba

idevezetett a balliberális hazudozás. Senkinek sem tűnik fel, hogy az ukrán kommunikáció rendre arról szól, hogy Putyin már veszti el a háborút és katonailag sem bírja legyőzni Ukrajnát.

Putyin nem bír Ukrajnával, de azért megtámad majd minket is.

Ráadásul tudjuk, hogy mit csinálnak a magyar kisebbséggel, akik elenyészőek az ukránokhoz képest. Ennek függvényében nem nehéz kitalálni, hogy hogyan bánhatnak az orosz kisebbségükkel!

Szóval a hölgy nem hat meg, az ukránok sem egyébként, mert pont olyan hülyék, mint a mi balliberális szavazóink, döntik a háborúba az országot.

Egyáltalán milyen fegyvereket kéne adnunk nekik? Nincsenek drónjaink, van pár Grippenünk, de azért nem olyan sok, hogy csak úgy odaajándékozzuk bárkinek is. Tankokból, egyéb páncélozott járművekből sincsenek olyan nagy készleteink.

Őszintén szólva én a Magyarország elleni támadás szempontjából is jobban aggódom az ukránokkal kapcsolatban. Mi van, ha az eszükbe jut, hogy a keleten elvesztett területeiket nyugatról pótolják és szemet vetnek Magyarországra? Az oroszok itt parkoltatták a hadseregüket, de nem telepedett le ide egymillió orosz.

Nem lenne ma háború ha a NATO a Szovjetunió és a Varsói Szerződés megszűnése után megszüntette volna magát.
Egyébként meg, ha Ukrajna russzofób nekünl miért kötelező lenne ugyanaz?
A magyar nép mindig is semleges akart lenni!!
Szerintem az a külpolitila amelyet ma követ Magyarország (kölcsönös tiszteleten alapuló) a békéhez vezet el.

Ljubov Nepop soviniszta és szélhámos.
Ukrajna nemzetté válása még nem történt meg ezért történik a kisebbségek erőszakos asszimilációja. E tárgykörbe sorolhat a nyelvtörvény. Ezért robbant ki a polgárháború ahol tudatosan szembeállították az orosz kisebbségeket a többivel. Ennek következménye lett az orosz invázió, háború. A polgárháború kirobbanását a "demokratikus" Nyugat, az USA is elősegítette, eltűrte és nem hívták fel az ukrán kormány figyelmét, hogy amennyiben ezt nem szüntetik meg, nem számítsanak a NATO-ba, az EU-ba történő felvételre.
Ljubov Nepop elfeledkezik arról, hogy az önállósodás után a háború kezdetéig több, mint 8 millió (nyolcmillió) személy menekült el az Ukrajnából. Netán úgy gondolja, hogy ebben az ukrán kormányoknak nincs sara? Milyen kormány az amelyik a polgárait folyamatosan zaklatja és élő pajzsként használja őket?
A NATO, az EU nagy hibát követne el, ha Ukrajnát felvennék a tagok sorába.
Ljubov Nepop úgy gondolja, hogy a korrupciós ukrán kormányok által okozott veszteséget, az ország talpra állítását más országoknak kell megfizetni?
Követelés?
Az ukrán vezetés legfeljebb kérhet. Ehhez is erkölcsi tisztaságra lenne szükség, ami jelenleg nincs meg.

Kárpátalja kérdése. Ljubov Nepop mondjon egy olyan indokot, amely arra bizonyíték, hogy érdemlegesen kapta és számukra maradék nélkül biztosította az emberi jogokat, megvédte őket a támadásoktól.

Náci ukránok takarodjatok, egy forint támogatást nem érdemeltek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés